Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

Jagoda kamczacka, mini kiwi czy biały burak – niedoceniane królowe polskiej superżywności

Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się tzw. superfoods, czyli naturalna żywność bogata w witaminy i minerały, mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Zaliczane są do nich egzotyczne produkty, takie jak nasiona chia, orzechy pecan, jagody goi czy sproszkowane algi. Wysoka wartość odżywcza, szybsza regeneracja czy wzmacnianie odporności – takie są przypisywane im zalety. Jednak nie trzeba szukać superżywności na drugim końcu świata, ponieważ polskie pola i sady kryją wiele niedocenianych owoców i warzyw.

Susza rolnicza już na całym obszarze Polski

Warunki wilgotnościowe na obszarze kraju sprawiły, że suszę rolniczą stwierdzono w 16 województwach kraju – podaje IUNG-PIB w najnowszym raporcie.

Pestycydy i ta cała chemia

Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?

Ulepszone technologie bioinokulacji i ściółkowania żywymi roślinami

„Zielona rewolucja” doprowadziła do potężnego postępu w produkcji żywności poprzez wprowadzenie do rolnictwa nawozów mineralnych i pestycydów. Jednak z czasem, oddziaływanie tych produktów spowodowało stopniową degradację środowiska rolniczego. Obecnie użycie chemicznych środków produkcji jest progresywnie ograniczane i zastępowane bardziej przyjaznymi dla środowiska praktykami takimi, jak stosowanie preparatów biologicznych dla ochrony i wzmacniania wzrostu roślin oraz metod agrotechnicznych, sprzyjających uprawom i całemu ekosystemowi.

Komu smakują polskie jabłka?

Zbliża się kolejny sezon zbioru i eksportu polskich jabłek. Jakie odmiany jabłek cieszą się największą popularnością wśród importerów na świecie? Na jakie odmiany warto postawić przy kolejnych nasadzeniach, aby zwiększyć zysk?

Zmiany klimatu a aktywność mikroorganizmów w uprawach roślin

Mikroorganizmy odgrywają bardzo ważną rolę w uprawie roślin. W obliczu postępujących zmian klimatu, które są obecnie jednym z kluczowych problemów środowiskowych i gospodarczych, należy zadbać o zachowanie wysokiej bioróżnorodności w środowisku glebowym.

Zmiany klimatu a reakcja UE

Unia Europejska jest trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych na świecie, po Chinach i USA. Jednocześnie UE jest kluczową stroną w negocjacjach klimatycznych pod egidą ONZ.

12-hektarów czereśni pod zadaszeniem VOEN – dzień z doradcami FruitAkademia [Video]

Zapraszamy do obejrzenia nowego filmu – dziś relacja z wizyty w gospodarstwie pana Pawła Pączki niedaleko Bydgoszczy, który uprawia między innymi czereśnie. Razem z doradcami FruitAkademia – Wojciechem Kukułą i Emilem Szulcem zapytaliśmy gospodarza, jakie wyzwania spotyka w uprawie 12-hektarów czereśni pod zadaszeniem VOEN.

Czy będzie pomoc dla poszkodowanych sadowników?

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda odwiedził w Łącku rolników, którzy ponieśli straty w wyniku gradobicia jakie dotknęło ich sady.

Plantatorzy borówki rozpoczęli sezon 2021

1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki to święto wszystkich miłośników owoców i aktywnego stylu życia. Od pierwszych obchodów Dnia Polskiej Borówki minęło 5 lat. Święto zasłużyło się w promocji nie tylko tego gatunku.