Roślinne laureatki

Tradycją warszawskiej wystawy „Zieleń to Życie” stał się Konkurs Roślin - Nowości. Na 22. drugiej edycji tej imprezy, która odbyła się 28–30 sierpnia, do rywalizacji ocenianej przez jury zgłoszono 37 roślin.

„Zieleń to Życie” – nie tylko ozdobny materiał szkółkarski

22. edycja wystawy Zieleń to życie rozpoczęła się uroczyście wczoraj, 28 sierpnia o godz. 9.30. W halach targowych warszawskiego EXPO XXI swoją ofertę pokazuje 250 wystawców z 11 krajów. Jeszcze dziś i jutro będzie można oglądać nie tylko ozdobny materiał roślinny, lecz także porozmawiać z przedstawicielami kilkunastu krajowych i zagranicznych szkółek na temat ich oferty w zakresie krzewów owocowych.

Trwa wystawa „Zieleń to Życie”

W warszawskim Centrum Expo XXI rozpoczęła się 22. Międzynarodowa Wystawa „Zieleń to Życie”. W tym roku w wystawie bierze udział 250 wystawców z 11 krajów, największą reprezentację stanowią szkółki i gospodarstwa ogrodnicze oferujace rośliny ozdobne.

Lilak japoński

W połowie maja, gdy kwitną lilaki (Syringa), wiosna jest już w pełni. Różnobarwne, okazałe, pachnące kwiatostany lilaka pospolitego i jego odmian czynią tę porę radosną. Czas powszechnie znanych lilaków kończy się w maju. Jest jednak gatunek z tego rodzaju, który zaczyna kwitnąć od połowy lub końca czerwca (w zależności od przebiegu pogody) do początku bądź do połowy lipca – to lilak japoński.

„Całujące się” rośliny mogą dawać początek nowym gatunkom?

Na styku dwóch szczepionych gatunków roślin dochodzi do przenoszenia materiału genetycznego pomiędzy komórkami obu gatunków. Pozwala to uzyskać nowy gatunek na drodze bezpłciowej – pokazują badania. Być może podobne zjawisko zachodzi i u „całujących się drzew”.

W szkółce Verbeeka

Szkoleniowy pobyt w Holandii Grupa Producentów Stryjno-Sad rozpoczęła od zwiedzenia szkółki Adrie Verbeeka w Steenbergen  k. Roosendaal (Północna Brabancja). Zakład zajmuje się produkcją sadowniczego materiału szkółkarskiego – konwencjonalnego oraz ekologicznego.

Pierwsze w Polsce wytyczne, jakie rośliny sadzić w miastach

Łódzcy naukowcy stworzyli wytyczne dla urzędników, jakie rośliny trzeba sadzić, aby prawie połowa populacji wciąż nie kichała – informuje „Metro”.

In vitro w szkółkarstwie (cz. I)

Szkółkarstwo ozdobne stanowi w ostatnich latach dział bardzo efektywnej i dochodowej produkcji. Powierzchnia upraw w Polsce w 2012 r. wynosiła 6895 ha (według szacunków A. Marosza), co plasowało nas na piątym miejscu wśród 10 krajów Europy o największej produkcji bylin, krzewów i drzew.

50-lecie gospodarstwa szkółkarskiego w Batkowie

7 czerwca 50-lecie działalności obchodziło Gospodarstwo Szkółkarskie Marcelego Ciesielskiego z Batkowa koło Inowrocławia.

Miejska wyspa ciepła

Z roku na rok Warszawa traci coraz więcej zieleni na rzecz centrów handlowych i osiedli. W świecie asfaltu i betonu latem upał nie słabnie nawet nocą. Możne to złagodzić obecność drzew i właściwa zabudowa - mówili w środę, 28 maja w Warszawie klimatolodzy i urbaniści.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.