1200×200 – Syngenta – Calliope

Trzecia edycja targów Expo TCO w Holandii

1 i 2 października w Dodewaard w Holandii odbyły się targi Expo TCO poświęcone sektorowi produkcji drzew alejowych w regionie Opheusden.

Roślinne laureatki

Tradycją warszawskiej wystawy „Zieleń to Życie” stał się Konkurs Roślin - Nowości. Na 22. drugiej edycji tej imprezy, która odbyła się 28–30 sierpnia, do rywalizacji ocenianej przez jury zgłoszono 37 roślin.

„Zieleń to Życie” – nie tylko ozdobny materiał szkółkarski

22. edycja wystawy Zieleń to życie rozpoczęła się uroczyście wczoraj, 28 sierpnia o godz. 9.30. W halach targowych warszawskiego EXPO XXI swoją ofertę pokazuje 250 wystawców z 11 krajów. Jeszcze dziś i jutro będzie można oglądać nie tylko ozdobny materiał roślinny, lecz także porozmawiać z przedstawicielami kilkunastu krajowych i zagranicznych szkółek na temat ich oferty w zakresie krzewów owocowych.

Trwa wystawa „Zieleń to Życie”

W warszawskim Centrum Expo XXI rozpoczęła się 22. Międzynarodowa Wystawa „Zieleń to Życie”. W tym roku w wystawie bierze udział 250 wystawców z 11 krajów, największą reprezentację stanowią szkółki i gospodarstwa ogrodnicze oferujace rośliny ozdobne.

Lilak japoński

W połowie maja, gdy kwitną lilaki (Syringa), wiosna jest już w pełni. Różnobarwne, okazałe, pachnące kwiatostany lilaka pospolitego i jego odmian czynią tę porę radosną. Czas powszechnie znanych lilaków kończy się w maju. Jest jednak gatunek z tego rodzaju, który zaczyna kwitnąć od połowy lub końca czerwca (w zależności od przebiegu pogody) do początku bądź do połowy lipca – to lilak japoński.

„Całujące się” rośliny mogą dawać początek nowym gatunkom?

Na styku dwóch szczepionych gatunków roślin dochodzi do przenoszenia materiału genetycznego pomiędzy komórkami obu gatunków. Pozwala to uzyskać nowy gatunek na drodze bezpłciowej – pokazują badania. Być może podobne zjawisko zachodzi i u „całujących się drzew”.

W szkółce Verbeeka

Szkoleniowy pobyt w Holandii Grupa Producentów Stryjno-Sad rozpoczęła od zwiedzenia szkółki Adrie Verbeeka w Steenbergen  k. Roosendaal (Północna Brabancja). Zakład zajmuje się produkcją sadowniczego materiału szkółkarskiego – konwencjonalnego oraz ekologicznego.

Pierwsze w Polsce wytyczne, jakie rośliny sadzić w miastach

Łódzcy naukowcy stworzyli wytyczne dla urzędników, jakie rośliny trzeba sadzić, aby prawie połowa populacji wciąż nie kichała – informuje „Metro”.

In vitro w szkółkarstwie (cz. I)

Szkółkarstwo ozdobne stanowi w ostatnich latach dział bardzo efektywnej i dochodowej produkcji. Powierzchnia upraw w Polsce w 2012 r. wynosiła 6895 ha (według szacunków A. Marosza), co plasowało nas na piątym miejscu wśród 10 krajów Europy o największej produkcji bylin, krzewów i drzew.

50-lecie gospodarstwa szkółkarskiego w Batkowie

7 czerwca 50-lecie działalności obchodziło Gospodarstwo Szkółkarskie Marcelego Ciesielskiego z Batkowa koło Inowrocławia.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.