Strona główna Tagi Produkcja

produkcja

Bez pozostałości pestycydów

Konferencja "Produkcja roślinna bez pozostałości śor szansą na zwiększenie dochodowości w rolnictwie" miała miejsce 30 października w Rawie Mazowieckiej”. Masowe stosowanie w ubiegłym wieku chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych stało się główną przyczyną degradacji środowiska. Niebezpieczeństwo wyniszczenia organizmów pożytecznych, pojawiania się szkodników wtórnych i rozwoju ras odpornych patogenów na stosowane pestycydy, zmusiło naukowców do poszukiwania sposobów ograniczenia negatywnych skutków nadmiernej i nieracjonalnej chemizacji rolnictwa.

Tańsze, ale drożeją

Jak wynika z komentarzy publikowanych przez „APK Inform: Warzywa i Owoce” wrześniowe ceny ukraińskich produktów ogrodnictwa były o około 10% tańsze, niż przed rokiem.

Zbiory jabłek w Polsce

Podobnie jak w innych krajach, także w Polsce stale wzrasta produkcja jabłek. W 1938 roku wynosiła 279 tys. ton, w latach 1966 – 1978, średnio 850 tys. ton, zaś w latach 1980-1999, średnio 1 320 tys. ton. Po zmianie sadów niskopiennych na karłowe wyraźnie wzrosły zbiory jabłek.

Chiny zostaną wyprzedzone przez Indie?

Indyjski Instytut Ogrodnictwa (IIHR – Indian Institut of Horticulture Research) zapewnia, że mając do dyspozycji ulepszony materiał nasadzeniowy warzyw i roślin sadowniczych (około 500 odmian odmian, z tego 125 nowych) Indie mogą wkrótce przegonić swoją produkcją ogrodniczą lidera – Chiny.

Jaskier – modny zwiastun wiosny

Jaskier azjatycki (Ranunculus asiaticus) jest gatunkiem wieloletnim, ale w naszych warunkach nie przetrzymuje zimy. Zyskał natomiast popularność jako roślina doniczkowa. Różnobarwne kwiaty jaskra azjatyckiego, pojawiającego się w sprzedaży wiosną, skutecznie zachęcają klientów do zakupów. Z roku na rok sprzedaż tych — produkowanych od jesieni — roślin w doniczkach znacznie się zwiększa.

Czy wiśnie mogą konkurować z czereśniami

Polska jest światowym potentatem w produkcji owoców wiśni — roczna produkcja wahała się w ostatnich 5 latach od 180000 ton do 200000 ton — a krajem mało znaczącym w produkcji czereśni (roczna produkcja około 45000 ton). Zwiększająca się produkcja wiśni, którym sprzyja nasz klimat, i przewidywana lekka tendencja wzrostowa dotycząca czereśni powodują, że producenci tych gatunków mają coraz większe obawy co do możliwości korzystnej sprzedaży ich owoców. Warto może zapoznać się z zaletami tych owoców i wykorzystać zawarte w tym materiale informacje w promocji sprzedaży wiśni czy czereśni. Zwłaszcza pobudzenie popytu na wiśnie, w tym zwrócenie uwagi na niedoceniane możliwości ich zagospodarowania, wymaga aktywnej działalności marketingowej.

Rola techniki w rozwoju produkcji

Można z dużym przekonaniem stwierdzić, że ogrodnictwo jest naszą narodową specjalnością. Choć zajmuje ono zaledwie 3,4% powierzchni produkcji roślinnej, to wartość produkcji ogrodniczej jest dwukrotnie wyższa niż zbóż, mimo że są one uprawiane na prawie 20-krotnie większym areale.

Promocja świeżych i przetworzonych owoców

Produkcja owoców rośnie szybciej niż liczba ludności i popyt na nie. Nierównomierny rozkład produkcji oraz zróżnicowany popyt na owoce na świecie są głównymi przyczynami nadprodukcji tych towarów, czyli kłopotów z ich zagospodarowaniem po opłacalnych cenach. Dlatego jednym z ważniejszych problemów światowego sadownictwa stało się szukanie sposobów zwiększenia popytu na świeże i przetworzone owoce. Problem ten dotyczy także naszego kraju. Przy niewielkim wzroście produkcji owoców pojawiają się trudności z ich zagospodarowaniem i z uzyskaniem cen pokrywających jednostkowe koszty produkcji. Ten bardzo trudny i złożony problem może zostać złagodzony poprzez zwiększenie popytu. Jednym z bardziej atrakcyjnych sposobów na to jest konsekwentne promowanie w kraju i za granicą spożycia zarówno świeżych, jak i przetworzonych owoców — powszechne w krajach z rozwiniętym sadownictwem i przetwórstwem owocowym.

Wiśnie w Unii Europejskiej

Powierzchnia uprawy wiśni na świecie wynosi około 250 tys. ha, w tym w Rosji mniej więcej 60 tys. ha, w Serbii 45 tys. ha, w Polsce około 38 tys. ha, w USA i na Węgrzech po 15 tys. ha. Większe nasadzenia tego gatunku są jeszcze w Niemczech i w Turcji. W ostatnich 40 latach światowa produkcja wiśni wzrosła z 500 tys. ton do 1 mln ton, w tym w 15 krajach "starej" Unii Europejskiej z około 100 do 350 tys. ton, a w Polsce z 50 do 200 tys. ton.

O szparagach w Nowym Tomyślu

O uprawie i produkcji szparagów dyskutowano 7 marca na XIII Międzynarodowej Konferencji Szparagowej w Nowym Tomyślu. Jej organizatorami były Związek Producentów Szparaga, Katedra Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu oraz Urząd Miasta i Gminy w Nowym Tomyślu.