Kalafiory i brokuły znad Wisły

W sobotę 3 października w gospodarstwie Katarzyny i Jarosława Budnych w miejscowości Przypust położonej na nadwiślańskiej skarpie (woj. kujawsko-pomorskie) odbył się pokaz kalafiorów i brokułów firmy Monsanto (Seminis). Współorganizatorami spotkania były firmy: AgroBiznes Park, BASF, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, RUN Chłodnia i Yara.

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.

Czysta gleba dla zdrowych plonów

Przez szereg lat do dezynfekcji gleby w uprawach m.in. warzyw na świecie używano bromku metylu. Substancja ta jednak ze względu na szkodliwość dla warstwy ozonowej została na podstawie Protokołu Montrealskiego w 2005 r. wycofana z użycia. Już przed tą datą w większości ośrodków naukowych w Europie i Ameryce Północnej trwały prace nad znalezieniem alternatywnej metody odkażania. Dobre efekty przynosiło zarówno zastosowanie innych substancji chemicznych, jak i metod niechemicznych.

Śp. Prof. dr hab. Edward Żurawicz

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 15 marca 2021 roku, w wieku 74 lat zmarł Śp. Prof. dr hab. Edward Żurawicz

IOR – PIB aktualizuje strukturę organizacyjną

Zmiany w strukturze Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego są odpowiedzią nauki na nowe europejskie regulacje dotyczące rozwoju rolnictwa.

Dynia, symbolem jesieni

W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów dynią. Uprawa tego warzywa staje się coraz bardziej popularna.

Polska Smakuje w turystyce

Przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Polskiej Organizacji Turystycznej podpisali w piątek, 26 czerwca list intencyjny dotyczący współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności.

Przedsezonowe spotkanie z Bejo Zaden

12 grudnia w Pobiedniku Wielkim k. Krakowa odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw zorganizowane przez firmę hodowlano-nasienną Bejo Zaden przy współpracy ze spółką Luty Jacek.

Światowe uprawy szparagów

Szparagi uprawiane są na świecie na łącznym obszarze 168,12 tys. ha, a największe obszary produkcyjne znajdują się w Chinach, Niemczech, Meksyku oraz Peru.

Trwa 60. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu

Około 60 prelegentów, 130 posterów, niemal 450 uczestników, w tym przedstawiciele najważniejszych instytucji zajmujących się ochroną roślin