Szczyt sezonu truskawkowego na Broniszach

Rozpoczął się krajowy szczyt sezonu truskawkowego, który przy obecnej pogodzie może trwać bardzo krótko. Pojawił się pierwsze dostawy krajowych czereśni. Polscy producenci komunikują duże straty spowodowane przymrozkami w uprawie drzew pestkowych - podaje w komunikacie Rynek Hurtowy Bronisze.

Strategia zrównoważonego rozwoju 2030

Rozpoczęły się konsultacje jednego z najważniejszych dokumentów, który określa w jaki sposób państwo polskie będzie wspierało rozwój obszarów wiejskich i dziedzin z nim związanych. Będą one trwały do 2 lipca.

Nieformalna rada ministrów UE ds. rolnictwa w Rumunii

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski w dniach 2-4 czerwca br. uczestniczył w nieformalnym spotkaniu ministrów Unii Europejskiej ds. rolnictwa przygotowanym przez Rumunię. Obecnie trwa rumuńska prezydencja Rady Unii Europejskiej. Gospodarze przygotowali na spotkanie dokument pt. „Badania w dziedzinie rolnictwa i biogospodarki – budowanie synergii”.

Susza rolnicza trwa

Susza rolnicza notowana jest w uprawie zbóż jarych i ozimych oraz truskawek. Występuje na terenie województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, łódzkiego, podlaskiego, lubuskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach w drugim okresie raportowania, tj. od 1 kwietnia do 31 maja 2019 roku, stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski.

Piwa z dodatkiem owoców jagodowych

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Dopłaty bezpośrednie – wnioski do 25 czerwca, ale…

Do 30 maja rolnicy złożyli 1,26 mln wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2019 r. Wciąż ok. 65 tys. rolników nie złożyło dokumentów. Z analizy dokumentów znajdujących się w aplikacji eWniosekPlus wynika, że ok. 15 tys. wniosków jest zapisana w formie roboczej. To oznacza, że nie są one złożone.

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stwarza duże zagrożenie dla upraw pomidora i papryki w krajach Unii Europejskiej. W przypadku przeniknięcia do Polski, wirus ten z dużym prawdopodobieństwem byłby w stanie rozwijać się w uprawach szklarniowych tych roślin – poinformował PIORiN w raporcie (nr 9) dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski.

W rocznicę odejścia Profesora

29 maja minęła pierwsza rocznica śmierci prof. dra hab. Eberharda Makosza. Członkowie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karlowych spotkali się z tej okazji z w Brzeznej i wraz z rodziną Profesora uczestniczyli w skromnych rocznicowych obchodach.

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

GUS opublikował wyniki wiosennej oceny stanu upraw przeprowadzonej w I połowie maja 2019 r. Oceny dokonano w oparciu o ekspertyzy rzeczoznawców terenowych GUS opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów oraz wyniki badań stanu upraw w gospodarstwach rolnych osób prawnych i jednostek niemających osobowości prawnej.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?