Jakie zabiegi warto wykonać na plantacji warzyw gruntowych po ulewie i gradobiciu?

Damian Micyk, producent warzyw gruntowych, z miejscowości Szarkówka (gm. Charsznica) znajduje się obecnie na plantacji warzyw, które ucierpiały po gradobiciu. Lustracja pól – stan plantacji warzyw po gradobiciu – zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego i wysłuchania jego komentarza.

Związek Sadowników zwraca się do Ministra Rolnictwa – straty po gradobiciach są ogromne!

Związek Sadowników RP na swoim profilu zwraca się do Ministra Rolnictwa – skala strat po ostatnich gradobiciach jest ogromna. Niestety, większość upraw była nie ubezpieczona, bo takiej możliwości sadownicy i plantatorzy nie mieli… „A Minister Rolnictwa był zwyczajnie głuchy na nasze pisma, prośby i groźby łudząc się, że jakimś cudem nawałnice nie dotrą nad nasz kraj i nie będą siały spustoszenia” – pisze Związek.

Wyjeżdżasz na urlop i nie wiesz co zrobić z roślinami? Jest na to świetny...

Materiał partnera Sklep Dla Ogrodu
Hydrożele (inaczej agrożele) są coraz bardziej popularne i ich znaczenie w ogrodnictwie wciąż rośnie. Nic dziwnego, są niezastąpionym magazynem wody w czasach, gdy coraz bardziej doskwierają roślinom jej niedobory. Kurczą się również zapasy wody na planecie a zastosowanie hydrożelu powoduje, że można jej całkiem sporo zaoszczędzić. Mniejsze zużycie wody to niższe koszty produkcji roślin. Zastosowanie hydrożelu pozwala również zaoszczędzić czas, który poświęcamy na podlewanie. Widać więc, że zalet hydrożelu nie sposób przecenić, a to dopiero wstęp. 

Czy jest jeszcze możliwy siew marchwi w lipcu na poplon?

Takie pytanie zadają sobie teraz producenci, których uprawy zniszczyła nawałnica. Burzowy front przeszedł w ostatnich dniach przez Polskę. Najbardziej ucierpiały plantacje warzyw w województwach małopolskim, świętokrzyskim, mazowieckim. Pytanie co teraz? Cebula na wielu jest zniszczona i nie do uratowania. Redliny marchwi, pietruszki również wypłukał ulewny deszcz.

Marnowanie żywności to nasz wspólny problem

Na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci - aż 60%, czyli blisko 3 mln (2 917 775) ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30% (1 503 110 ton) strat. Podczas transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7% a gastronomia niewiele powyżej 1%.

Wietnam – jednym z największych na świecie importerów jabłek

Wietnam stał się jednym ze światowych liderów w imporcie jabłek w 2020 roku.

Woda pitna a podlewanie ogródków i trawników

W ostatnim czasie pojawiły się informacje, że w stu polskich gminach już wprowadzono ograniczenia w korzystaniu w wody wodociągowej dla celów innych niż bytowe. Głównym powodem jest zwiększone zużycie wody z powodu upałów, co prowadzi do spadków ciśnienia w sieci wodociągowej. Na ogół bezpośrednią przyczyną takich spadków jest podlewanie przydomowych ogródków i trawników. W Polsce nie braknie wody pitnej, ale warto zmienić nawyki.

Aktualny stan zagrożenia suszą rolniczą

W okresie od 21 kwietnia do 20 czerwca br. średnia wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą, była ujemna, wynosiła -108 mm.

Rynek produktów rolnictwa zrównoważonego będzie wart 64,6 mld zł

Zdaniem polskich konsumentów produkty z upraw rolnictwa zrównoważonego są o 20% tańsze od produktów z upraw ekologicznych i o 40% droższe od produktów z upraw rolnictwa konwencjonalnego. Trzy czwarte Polaków jest zainteresowanych kupowaniem produktów rolnictwa zrównoważonego, a 73% ankietowanych gotowych jest za nie zapłacić nawet 20% więcej.

Dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich

30 czerwca upływa termin składnia wniosków o dofinansowanie do przezimowanych rodzin pszczelich.