![Fruit Quality Contract - panel dyskusyjny Fruit Quality Contract - panel dyskusyjny](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2019/03/Fruit-Quality-Contract-panel-dyskusyjny-min-696x409.jpg)
![dr Kamil Jeziorek (Syngenta)](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/dr-Kamil-Jeziorek-Syngenta-300x199.jpg)
Program Fruit Quality Contract ma na celu ochronę sadu w taki sposób, aby ograniczyć do minimum pozostałości w jabłkach substancji aktywnych, tak by spełniały one wymagania np. niemieckich sieci handlowych czy krajów trzecich – liczba pozostałości s.a. nie powinna przekraczać czterech, a suma ich pozostałości być niższa (czasami znacznie) od norm obowiązujących w UE. Jak informował dr Kamil Jeziorek (Syngenta), program FQC polega na skutecznym zwalczaniu sprawców chorób i szkodników sadów, jednocześnie spełniając najwyższe wymagania sieci handlowych dotyczące poziomu pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin w owocach.
Program ten zdobył już zaufanie sporego grona sadowników ze względu na optymalny dobór preparatów dopasowywany do presji sprawców chorób i szkodników w sadach. Zalecenia oparte są na produktach zarejestrowanych w Polsce i ich stosowanie jest w pełni zgodne z zaleceniami etykietowymi, a z drugiej strony zapewniona jest właściwa rotacja grup chemicznych stosowanych preparatów, co ogranicza powstawanie odporności agrofagów. Jest to dowód na to, że mimo ogromnej presji ze strony sprawców chorób i szkodników można produkować jabłka z ograniczonymi poziomami pozostałości środków ochrony roślin.
![Marek Łuczak, prezes zarządu firmy Syngenta Polska](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/Marek-Łuczak-prezes-zarządu-firmy-Syngenta-Polska.jpg)
Jak informował Marek Łuczak, prezes zarządu firmy Syngenta Polska, Fruit Quality Contract to pierwszy profesjonalny program ograniczania pozostałości. Przed pięcioma laty, gdy pojawił się pomysł wdrożenia go w Polsce trochę patrzyliśmy na niego z rezerwą. Na pierwszy rzut oka wydawał się on dość skompilowany. Obecnie, po pięciu latach, wiemy że nie sprawa on większych problemów, a co najważniejsze pozwala uzyskać owoce spełniające restrykcyjne wymagania stawiane np. przez sieci handlowe działające w Niemczech – informował.
Warto zwrócić uwagę, że rozwiązanie proponowane przez firmę Syngenta nie jest tylko i wyłącznie oparte na środkach tej firmy. Wykorzystywane są w nim produkty także innych producentów i dystrybutorów środków chemicznych. Chodzi bowiem o to, aby uzyskać jak najlepszy efekt końcowy – wysokiej jakości towar spełniający wymagania sieci handlowych zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Jak informował M. Łuczak, obecnie firma jest otwarta na współprace z jeszcze większym gronem producentów owoców – obecnie posiadamy już ceną bazę danych i doświadczenie co do FQC. Uważam, że jest to projekt bardzo ciekawy i możemy pomóc wdrażać go na jeszcze większą skalę w polskich sadach.
![Adam Paradowski (Plantpress)](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/DSC_3679-300x199.jpg)
Wśród wielu ciekawych tematów omawianych podczas spotkania były też te dotyczące sytuacji na światowych rynkach owoców deserowych oraz produkcji najwyższej jakości jabłek i gruszek. O tym, czy polskie jabłka mają szansę na stałe zagościć na rynkach azjatyckich informował Adam Paradowski (Plantpress).
![Ronald Damme (Syngenta, Holandia)](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/Ronald-Damme-Syngenta-Holandia-300x199.jpg)
O wyzwaniach stojących przed producentami jabłek w Holandii mówił Ronald Damme (Syngenta, Holandia). Ponieważ numerem jeden na wielu rynkach jest bezpieczeństwo żywności, nie zabrakło też doniesień z tego zakresu.
![Mirosław Maziarka (Agro Smart Lab)](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/Mirosław-Maziarka-Agro-Smart-Lab-300x199.jpg)
O oczekiwaniach krajowych i zagranicznych odbiorców polskich jabłek pod względem bezpieczeństwa i jakości produktu informował Mirosław Maziarka (Agro Smart Lab). Zwrócił on też uwagę na innowacyjne technologie poprawiające bezpieczeństwo i jakość owoców w procesie pozbiorczym.
![Adam Pajewski (Rajpol)](https://www.sad24.pl/wp-content/uploads/2019/03/Adam-Pajewski-Rajpol-300x199.jpg)
Z kolei Adam Pajewski (Rajpol) poinformował jak program FQC wygląda z punktu widzenia grupy producenckiej i jakie korzyści może przynieść.
Spotkanie zakończył panel dyskusyjny – Fruit Quality Contract i co dalej? podczas, którego prelegenci zwrócili uwagę na wyzwania stojące przed polskim sadownictwem, oraz problemy z jakimi obecnie boryka się branża.
Więcej czytaj w nr 4/2019 „MPS SAD”
tekst i foto: Monika Strużyk