Na nasionach fasoli, grochu, pomidora, ogórka i marchwi

Rak bakteryjny pomidora, bakterioza obwódkowa fasoli czy parch dyniowatych stanowią poważne zagrożenie dla plantacji warzyw. Warto pamiętać, że sprawcy tych i wielu innych chorób mogą występować na nasionach.

Sezon nieodwołalnie się rozpoczął

18 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie Grupy Doradztwa Celowego prowadzonej przez Adama Furę, dyrektora i doradcę sadowniczego z Sandomierskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Błąd w Programie Ochrony Roślin Sadowniczych

Jak co roku Instytut Ogrodnictwa – Zakład Ochrony Roślin Sadowniczych w Skierniewicach uaktualnia Program Ochrony Roślin Sadowniczych. W oparciu o rejestr środków ochrony roślin opublikowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tym dokumencie/biuletynie publikowane są informacje o wszystkich dopuszczonych do stosowania w uprawach sadowniczych pestycydach oraz o metodach zwalczania agrofagów opartych na prawidłowym monitoringu i progach szkodliwości.

Szara pleśń jabłek – chemiczne zwalczanie podczas kwitnienia

Skuteczna chemiczna ochrona jabłek przed szarą pleśnią jest już możliwa! 17 kwietnia minister rolnictwa podpisał rozszerzenie rejestracji środka Thiram Granuflo 80 WG, umożliwiając tym samym legalne użycie fungicydu do zwalczania grzyba Botrytis cinerea podczas kwitnienia jabłoni.

Nowy Prezes BASF Polska

Dr Michael Hepp, od 2008 r. Prezes BASF Polska w Warszawie, wraca do centrali BASF w Ludwigshafen w Niemczech; z dniem 1 maja zastąpi go dr Dirk Elvermann.
 

Prognoza zagrożenia przez parcha jabłoni w sezonie 2012

Mimo że parch jabłoni jest najlepiej poznaną chorobą jabłoni, musi budzić respekt nawet u wytrawnych i doświadczonych sadowników.

Przędziorki i pordzewiacze weźmie siłowo

Lista akarycydów dopuszczonych do stosowania w uprawach sadowniczych zwiększyła się o nowo zarejestrowany w kwietniu środek zawierający substancję czynną niewykorzystywaną dotychczas w polskich sadach.

Insektycyd szkodzi pszczołom

Nowe badania dostarczają "przekonujących dowodów" na to, że istnieje związek pomiędzy stosowaniem imidaklopridu a zjawiskiem masowego ginięcia pszczół. Jego przejawem jest opuszczanie uli przez dorosłe osobniki - piszą autorzy badania, pod kierunkiem Alexa Lu z Department of Environmental Health.
 

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych

Jeśli w czasie kwitnienia drzew pestkowych lub w okresie wzrostu zawiązków owocowych i dojrzewania owoców jest wilgotno – pada deszcz lub utrzymują się mgły – istnieje duże ryzyko wystąpienia brunatnej zgnilizny drzew pestkowych (potocznie zwanej moniliozą).

Mszyce jedno- i dwudomowe

Gatunki mszyc, które są groźnymi szkodnikami roślin uprawnych, w tym ogrodniczych, różnią się między sobą pod wieloma względami – wyglądem, wielkością, preferencjami pokarmowymi, a także rozwojem. Na biologię wszystkich decydujący wpływ mają warunki klimatyczne, które zmieniając się, zwłaszcza w ostatnich latach, modyfikują cykl życiowy tych owadów.

Ostatnie artykuły

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.

Uzbeckie owoce i warzywa – taniej do Rosji

Przez cały 2020 rok uzbeckie owoce i warzywa będą wjeżdżały do Rosji korzystając z preferencyjnej stawki – obniżonej o 50%. Taką decyzję podjęły rosyjskie koleje.

Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.