Choroby i szkodniki winorośli

Wraz z upowszechnianiem się uprawy winorośli w Polsce, będzie przybywać problemów związanych z ochroną winnic przed organizmami szkodliwymi. Choroby oraz szkodniki są przyczyną obniżenia plonu i jakości owoców, a także mają niekorzystny wpływ na wzrost, kondycję oraz wytrzymałość krzewów na mróz (straty pośrednie).

Nie zapominajmy o pszczołach

Maj i czerwiec to miesiące najintensywniejszego rozwoju rodzin pszczelich. Mimo że minął już okres kwitnienia drzew owocowych, których kwiaty stanowiły cenne źródło pokarmu dla pszczół, owady te nadal obecne są w sadach, jeśli znajdą tam dostępny pokarm: nektar, pyłek lub spadź. Dbałość o bezpieczeństwo owadów zapylających jest koniecznością i wymogiem dzisiejszych czasów, szczególnie w dobie zagrożenia masowym ginięciem rodzin pszczelich.

Zalecenia (9) na okres 13.06-3.07

Przedstawiamy kolejne zalecenia opracowane przez dyr. Adama Furę z ŚODR Oddział w Sandomierzu. Obejmują one okres wzrostu zawiązków po opadzie czerwcowym.

Wszyscy zyskamy na bezpieczeństwie!

Kampania edukacyjno-informacyjna Bayer CropScience w Polsce pt. “Grunt To Bezpieczeństwo” – wygrała spośród 110 zgłoszonych projektów w kategorii Safety w globalnym konkursie Bayer Awards. Nagrody przyznawane są co roku w czterech głównych kategoriach: Growth Awards, Safety Awards, Market-centric Innovation Award i Commercial Excellence Award.

Współpraca z Uzbekistanem

W niedzielę 3 maja wróciła do kraju grupa przedstawicieli branży sadowniczej uczestnicząca w misji gospodarczej zorganizowanej przez Ministerstwo Gospodarki.

Nowe ogniwo w walce z przędziorkami

Korekta i uzupełnienie do „Programu Ochrony Jabłoni dla produkujących owoce na rynek Federacji Rosyjskiej” dotyczące środka ZOOM 110 SC.

Zalecenia (8)

Przekazujemy kolejny komunikat dla sadowników autorstwa Adama Fury.

Drobna plamistość liści drzew pestkowych

Drzewa wiśni i czereśni pozbawione liści w pełni sezonu wegetacyjnego to dość częsty widok w sadach. Przyczyną ich ogałacania się jest porażenie drzew grzybem Blumeriella jappi, sprawcą drobnej plamistości liści drzew pestkowych.

Chronić odpowiedzialnie

Spośród siedmiu pokazów – „Pola Klasy S” – zaplanowanych przez firmę Syngenta na ten rok w różnych lokalizacjach w Polsce, pierwszy odbył się 29 maja w Udaninie, w gospodarstwie firmy Polboto Sp. z o.o.

Uprawy organiczne mniej produktywne

Organiczne metody upraw skutkują w przypadku niektórych roślin plonami mniejszymi o jedną trzecią – wynika z badania, które sugeruje połączenie organicznego rolnictwa z tradycyjnym jako najlepszego sposobu na produkcję żywności bez nadmiernej szkody dla środowiska.

Ostatnie artykuły

Opłata cukrowa: uderzenie w polskich przedsiębiorców, sadowników i konsumentów

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków i 8 wiodących organizacji rolniczych w Polsce skierowało do Ministerstwa Zdrowia i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pismo, w którym sprzeciwia się nowej opłacie, w postaci podatku cukrowego od napojów. Zdaniem branży nowa danina jest szkodliwa dla sadowników, producentów oraz samych konsumentów.

Współpraca polskich superowoców

Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.

Program konferencji w trakcie 29 Spotkań Sadowniczych w Sandomierzu

Znamy już program konferencji w trakcie 29 Spotkań Sadowniczych w Sandomierzu.