Rak drzew owocowych i szara pleśń

Warunki atmosferyczne w tym i ubiegłym sezonie (szczególnie znaczne opady deszczu, lokalne podtopienia) miały duży wpływ na owocowanie i kondycję drzew. W sadach, w których przez dłuższy czas zalegała woda, u roślin wystąpiły zaburzenia fizjologiczne. Sytuacja ta przyczyniła się więc do porażenia drzew i owoców przez sprawców dwóch groźnych chorób – raka drzew owocowych i szarą pleśń.

W sadach pestkowych przed zimą

Częstym błędem popełnianym przez producentów owoców pestkowych jest kończenie ochrony drzew przed zbiorem owoców, który zwykle odbywa się na przełomie lipca i sierpnia. Takie postępowanie może kosztować sadownika nawet utratę sadu. Pamiętając o tym, że gatunki pestkowe są wrażliwe na raka bakteryjnego i choroby kory oraz drewna, należy odpowiednio je przed nimi zabezpieczać.

Ochrona sadów przed zwierzyną łowną i gryzoniami

Jesienią należy zaplanować ochronę sadów przed zwierzyną łowną i gryzoniami. W ostatnich latach szkody wyrządzone przez zwierzynę nasilają się, gdyż jej pogłowie szybko rośnie. Nie należy więc zostawiać sadu na zimę bez regularnych lustracji ewentualnych zagrożeń ze strony zwierzyny łownej oraz gryzoni.

Rzadziej występujące wirusy oraz fitoplazmy i wiroidy drzew pestkowych

Choroby wywoływane przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy stanowią poważny problem w uprawach sadowniczych i szkółkarskich. Mając na uwadze ich szkodliwość, w kilku krajach Europy, w tym w Polsce, stworzono system urzędowej kontroli materiału szkółkarskiego.

Przed sezonem przechowalniczym

Jakość owoców podczas przechowywania jest uzależniona od warunków pogodowych i zabiegów przeprowadzanych w sadzie przed zbiorami owoców. Nie dość, że należy wtedy zadbać o należyte przygotowanie ich do przechowywania, zorganizować pracowników to dodatkowo trzeba odpowiednio przygotować obiekty przechowalnicze oraz opakowania do zbioru jabłek i gruszek. Dlatego okres przed zbiorem i przechowywaniem owoców jest bardzo istotny.

Ochrona pomidorów: plenerowe wykłady pod Włocławkiem

Na początku lipca w siedzibach grup producentów Tomatorol w miejscowości Chromowola oraz Etna
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.

Jak poprawić skuteczność zabiegów herbicydowych w sadzie

W nowoczesnych sadach prowadzonych zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji (IP) chwasty można zwalczać herbicydami 2–4 razy w sezonie. Pierwszy zabieg wykonuje się przeważnie na przełomie kwietnia i maja, następny — w czerwcu lub, w przypadku produkcji wczesnych owoców — w lipcu, po ich zbiorze. Ostatni zabieg, który coraz częściej wykonywany jest rutynowo, przeprowadza się w końcu października, w listopadzie lub nawet na początku grudnia. Dobór herbicydów zależy od rodzaju sadu oraz stanu i stopnia jego zachwaszczenia. Herbicydy mogą wykazywać jednak różną skuteczność chwastobójczą w zależności od tego, jakiej wody użyje się do zabiegu. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka zasad przy ich stosowaniu.

Mączniak jabłoni w nadchodzącym sezonie

Mączniak jabłoni jest drugą, po parchu jabłoni, najczęstszą chorobą jabłoni. Jego nasilenie zależy przede wszystkim od podatności odmiany i warunków atmosferycznych, a te w drugiej połowie minionego roku i ostatniej zimy sprzyjały rozwojowi sprawcy tej choroby.

Nowy izolat wirusa mozaiki pepino

Na świecie, w tym również w Polsce, zagrożenie upraw pomidora przez wirusa mozaiki pepino (PepMV) od czasu ostatniej mojej publikacji na ten temat (HO 12/2002) uległo znacznym zmianom ilościowym i jakościowym. Duża potencjalna szkodliwość wirusa była powodem umieszczenia go na tzw. liście alertowej EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization), co oznacza, że jest on przedmiotem szczególnej uwagi służb fitosanitarnych. Niektóre kraje podejmują różne działania ograniczające występowanie PepMV.

Ściółkowanie folią ulegającą biodegradacji

Suma strat powodowanych przez chwasty często przekracza straty wywołane przez inne organizmy szkodliwe. Z tego powodu większość zabiegów agrotechnicznych ma na celu m.in. ograniczenie zachwaszczenia. Niestety, niezależnie od warunków i metod uprawy roślin, całkowite wyeliminowanie chwastów nie jest możliwe.