”KAPUŚCIANI” LIDERZY

Największym producentem kapusty głowiastej w Unii Europejskiej są Niemcy. W sezonie 1997/98 całkowite zbiory tego warzywa wyniosły u nich 700 tys. ton, z których...

DOBRZE, ALE ŹLE

Nie słabnie zainteresowanie Idaredem ze strony Wschodu. Na Mazowszu ''siódemki'' sprzedaje się po 90 groszy za kilogram, a mówi się o złotówce. Na Podlasiu po tej cenie już się sprzedaje, zaś 95 groszy to codzienność.

Z NOWYMI GATUNKAMI WARZYW W XXI WIEK, część druga

W poprzednim numerze autorzy przedstawili kilka gatunków warzyw, które mogą stać się bardziej popularne po integracji naszego kraju z Unią Europejską. W drugiej części przybliżają kolejne, które są warte większego zainteresowania producentów - red.

SIŁA PRZEBICIA

Producenci roślin ozdobnych i detaliści z centrów ogrodniczych oraz innych punktów sprzedaży stają przed problemem, jakim jest znalezienie skutecznych sposobów zwiększenia popytu na oferowane produkty. Handlowcy, mający na co dzień styczność z klientami, potrafią już docenić, jak wartościowi są ci spośród kupujących, którzy dysponują, choćby podstawową, wiedzą ogrodniczą - bardziej otwarci na nowości, a także lojalni wobec raz wybranego i sprawdzonego punktu sprzedaży, potrafiący go skutecznie rozreklamować wśród znajomych.

PROGNOZA KOSZTÓW PRODUKCJI W 1999 ROKU

W poprzednim numerze przedstawiliśmy prognozę kosztów produkcji jabłek deserowych i wiśni, opracowaną przez mgr Jana Świetlika z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W związku ze zbliżającym się sezonem wiosennym podobna analiza, przygotowana przez tego samego autora, tym razem dla wybranych gatunków owoców jagodowych i warzyw polowych, może się okazać przydatna w negocjacjach cen pomiędzy producentami a zakładami przetwórczymi.

EKOLOGICZNA PRZYSZŁOŚĆ W PROCENTACH

Brytyjscy specjaliści szacują, że produkcja ''ekologicznych'' warzyw i owoców zwiększa się o 25% rocznie. Jeżeli wspomniany wskaźnik utrzyma się na tym poziomie, to do 2010 roku w Europie będzie 2,5 miliona ekologicznych gospodarstw, łącznie prowadzących produkcję na powierzchni 45 min hektarów.

CHŁODNIA TO KONIECZNOŚĆ

Ostatnio wielu szkółkarzy — producentów materiału sadowniczego — buduje w swoich gospodarstwach chłodnie, co związane jest głównie z przechodzeniem na nową technologię produkcji jabłoni — dwuletnich drzewek z jednoroczną koronką (tak zwane knipboom) — powstałych ze szczepienia podkładek "w ręku".

WSPÓLNIE NA WSPÓLNEJ

Przez kilka miesięcy Krajowy Związek Zrzeszeń Plantatorów Owoców i Warzyw dla Przemysłu zabiegał o spotkanie z ministrem rolnictwa. Zdaniem wszystkich zainteresowanych - nie tylko ogrodników, ale i zakładów przetwórczych oraz firm handlowych - wiele decyzji koniecznych dla funkcjonowania branży musi zapaść szybko i to ponad głowami bezpośrednio zainteresowanych - na szczeblu politycznym.

EKSPORT POLSKICH SZPARAGÓW NA RYNEK NIEMIECKI

Według szacunków Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Niemcy importują rocznie około 40 tysięcy ton szparagów, czyli tyle, ile sami produkują. W ostatnich czterech latach kraj ten byt głównym rynkiem zbytu polskich szparagów, na którym lokowaliśmy od 500 do 1200 ton tego warzywa (około 2/3 naszego eksportu, a od 1,25% do 3% całego importu niemieckiego). Do tej liczby należałoby również dodać szacunkową wielkość nierejestrowanych zakupów w ruchu przygranicznym, co zwiększa udział Polski w niemieckim imporcie do około 4-5%. Wielkość ta nie odpowiada naszym możliwościom.

ADIUWANTY POPRAWIAJĄ SKUTECZNOŚĆ HERBICYDÓW

Jednym ze sposobów zmniejszenia ilości stosowanych herbicydów jest dodawanie adiuwantów do cieczy użytkowej. Handlowe formy użytkowe herbicydów zawierają substancje biologicznie czynne oraz różne dodatki, które, między innymi, ułatwiają rozpuszczanie substancji aktywnych, uzyskanie optymalnej zawiesiny, równomierne rozprowadzanie preparatu na liściach oraz szybsze i lepsze jego przenikanie do rośliny. Czy celowe jest zatem dodawanie do cieczy użytkowych innych substancji wspomagających?