Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Sezon truskawkowy w pełni

Zbiory truskawek zbliżają się do szczytu. W handlu owocami świeżymi przeważają najlepsze jakościowo i największe owoce. Zaczyna się też skup dla przetwórstwa. Deszcze i grady mocno odbijają się na jakości jagód, dezorganizują zbiory.
 

Porzeczka w trudnym sezonie

Trzydziestego czerwca miała miejsce już czwarta edycja seminarium ,,Porzeczkowy zawrót głowy” organizowanego na terenie gospodarstwa dr Piotra Baryły w Piotrowicach Wielkich (woj. lubelskie). Głównymi tematami spotkania były nawożenie, stymulacja oraz ochrona porzeczki czarnej.

Wirusy groźne dla borówki wysokiej

Owoce borówki wysokiej, duże, smaczne i stosunkowo trwałe, zdobywają coraz większe uznanie, głównie z uwagi na swoje walory deserowe. Owoców tych coraz więcej produkuje się w Polsce, warto jednak wiedzieć, że borówka wysoka może być atakowana m.in. przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy. Do niedawna uważano, że wirusy na plantacjach borówki wysokiej w Europie nie występują. Należy jednak zauważyć, że dopiero ostatnio zaczęto ich szukać, a wcześniejsze obserwacje symptomów nie były poparte testami laboratoryjnymi. Trzeba mieć świadomość, że to właśnie wirusy stanowią jedną z groźniejszych grup patogenów borówki wysokiej w Ameryce Północnej, a ostatnio wykryto obecność jednego z nich — wirusa oparzeliny — we Włoszech. Wcześniej pojawiły się na terenie Europy wirusy czerwonej pierścieniowej plamistości borówki i nitkowatości borówki.

Wzrósł rosyjski rynek jagód

Po odnotowanym w 2017 roku spadku w następnym, 2018 r. wzrósł on nieznacznie. Odnotowano również zwiększenie się rosyjskiego eksportu owoców jagodowych.

Białe winogrona też zawierają antocyjany

Białe wina mogą być nieco bliższe czerwonym, niż się wydaje. Okazuje się bowiem, że białe winogrona, z których się je wytwarza, również zawierają antocyjany - pigmenty decydujące o rubinowym zabarwieniu czerwonych win - informuje "New Scientist".

NSZZ Solidarność RI w sprawie malin

23 sierpnia NSZZ RI ,,Solidarność’’ przekazał do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pismo zawierające postulaty w sprawie rażąco niskich cen skupu malin w sezonie 2012 r. Jednocześnie występuje ze stanowiskiem w wyżej wymienionej kwestii do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

‘Grandarosa’ od kilku lat popularna w uprawie

Odmiana truskawki ‘Grandarosa’ nadaje się do uprawy wielkotowarowej w gruncie, również tej prowadzonej na przyspieszony zbiór owoców pod niskimi i wysokimi osłonami. Badania prowadzone przez kilka lat w Instytucie Ogrodnictwa – PIB potwierdzają ponadto jej przydatność do uprawy bezglebowej na rynnach pod wysokimi osłonami, stosowanej w celu uzyskania dwukrotnego owocowania w ciągu 12 miesięcy (na letnio-jesienny zbiór owoców z zastosowaniem opóźnionego wysadzania roślin frigo i zbiór przyspieszony wiosną następnego roku).

Copa-Cogeca: znaczny spadek produkcji europejskiego wina

W Brukseli opublikowano szacunki odnośnie tegorocznego winobrania w krajach UE. Ukazują one 10-procentowy spadek produkcji w stosunku do roku ubiegłego ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne, takie jak susza lub niskie temperatury i znaczne opady.

Dobre zbiory w podkarpackich winnicach

Winobranie na Podkarpaciu dobiegło końca. Winiarze zebrali od 7 do 10 ton z hektara – poinformowała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.