11. Jesienna Giełda Ogrodnicza w Boguchwale

Pierwszy weekend października to w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale tradycyjny termin Jesiennej Giełdy Ogrodniczej. Jest to największe branżowe spotkanie w regionie odwiedzane przez tysiące zainteresowanych ogrodnictwem i obstawiane przez blisko 200 firm oferujących ogrodnictwu swoje produkty i usługi. Wczoraj zakończyła się jedenasta edycja tej  imprezy.

Chociaż Giełda rozpoczyna się w soboty, jej uroczyste otwarcie zawsze zaplanowane jest na niedzielę. Zawsze też (nie tylko w roku wyborczym) na tę uroczystość przybywa niemal w komplecie pierwszy garnitur wojewódzkich władz samorządowych, administracyjnych, podkarpaccy parlamentarzyści, przedstawiciele organizacji rolniczych województwa.


Oficjalni goście 11 Jesiennej Giełdy Ogrodniczej

Od trzech lat ODR w Boguchwale z Jesienną Giełdą łączy Podkarpackie Święto Winobrania. Na terenie województwa działają trzy stowarzyszenia producentów win. Siedemnastu winiarzy regionu ma już za sobą wszystkie formalności uprawniające do sprzedaży swoich win na rynku. Te zaś osiągają już satysfakcjonującą nie tylko właścicieli winnic jakość – ku satysfakcji podkarpackich winiarzy tutejsze wina są zamawiane przez kancelarie premiera i prezydenta.


Oferta podkarpackich winnic jest coraz szersza

Co roku podczas Giełdy są ogłaszane wyniki regionalnych konkursów, turniejów, podsumowuje się sezon szkoleń i prac z producentami rolnymi. Ogłaszani są zwycięzcy wojewódzcy Agroligi, konkursów ogłaszanych przez ODR (np. na najlepsze gospodarstwo ekologiczne). Giełda jest okazją, by przy licznie zgromadzonych gościach podziękować współpracującym z Ośrodkiem producentom, wręczyć resortowe i państwowe odznaczenia.

Organizatorzy Giełdy i Święta zapraszają do Boguchwały znane w świecie kulinarnym postacie – tegorocznym gościem był prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesław Ambros, który gotował między innymi dla króla Hiszpanii, a w regionalnej telewizji Silesia prowadzi cykl „Śląskie od kuchni”. W Boguchwale uczył i pokazywał jak przygotowywać mięsne i rybne potrawy z dodatkiem win – białych i czerwonych.


Wiesław Ambros – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZnamy współczynniki przydziału dla wycofywanych owoców i warzyw
Następny artykułFrancuskie winobranie 2016: wina będzie mniej, za to dobrego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.