Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe

Wiosną coraz większa jest popularność partenokarpicznych, krótkoowocowych odmian ogórków. Popyt na nie jest duży, zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej. Mogą być spożywane jako świeże, a także przeznaczane do krótkiego kwaszenia, czyli produkcji ogórków tzw. małosolnych. Uprawa może być prowadzona zarówno w szklarniach, jak i tunelach wysokich lub niskich, z ogrzewaniem lub tylko z możliwością dogrzewania, a także — w rejonach o korzystnych warunkach mikroklimatycznych — bez ogrzewania.

„Pomidorowe” spotkanie pod Grudziądzem

Firma HM Clause Polska we współpracy z przedsiębiorstwami Intermag i Biopartner zorganizowały 10 grudnia w miejscowości Fletnowo k. Grudziądza spotkanie dedykowane producentom pomidorów pod osłonami z tego rejonu.

Eksport ukraińskich warzyw wzrósł o 53%

W ciągu 5 miesięcy tego roku eksport warzyw z Ukrainy wzrósł o 53% w porównaniu z rokiem ubiegłym. W tym okresie Ukraina wysłała na zagraniczne rynki w sumie 134 000 ton warzyw.

Masowy import ogórka szklarniowego z Rosji

Docierają do naszej redakcji informacje o imporcie ogórka z Federacji Rosyjskiej…Trudno w to uwierzyć, ale tak się dzieje. Wielu z nas mocno oburza zachowanie importerów, którzy kierują się biznesem i wspieraniem rosyjskiej gospodarki, podczas gdy kraj ten okupuje terytorium Ukrainy. Dochodzą słuchy, jakoby świeże ogórki szklarniowe z Rosji są sprzedawane na krajowych rynkach hurtowych w cenie 13 zł za kilogram, podczas gdy ich wyprodukowanie w Polsce w zimowej produkcji kosztuje ogrodnika 15 zł za kilogram.

Bułgaria ma coraz mniej własnych owoców i warzyw

Według bułgarskiego Ministerstwa Rolnictwa import owoców i warzyw w tym kraju w 2018 r. wzrósł odpowiednio o 2000 i 20 000 ton. Był on spowodowany zmniejszeniem produkcji rodzimych warzyw i owoców.

Czysta gleba dla zdrowych plonów

Przez szereg lat do dezynfekcji gleby w uprawach m.in. warzyw na świecie używano bromku metylu. Substancja ta jednak ze względu na szkodliwość dla warstwy ozonowej została na podstawie Protokołu Montrealskiego w 2005 r. wycofana z użycia. Już przed tą datą w większości ośrodków naukowych w Europie i Ameryce Północnej trwały prace nad znalezieniem alternatywnej metody odkażania. Dobre efekty przynosiło zarówno zastosowanie innych substancji chemicznych, jak i metod niechemicznych.

Regulacja liczby zawiązków ogórka

W gospodarstwie Moniki i Mirosława Dominików w Dąbrowie na południu Polski odbyło się 6 marca spotkanie poświęcone uprawie ogórka szklarniowego zorganizowane przez nasienny koncern Rijk Zwaan oraz firmy: Azelis Poland, F.H. „Ogrodnik” Beata Słaby z Wielogłów. Wzięli w nim udział producenci tego warzywa z Małopolski, z sąsiednich województw, a także z Warszawy, Płocka, Wrocławia, Zamościa.

Zwolnienie ze składek KRUS

Zwolnienie ze składek KRUS jest pierwszą pomocą dla rolników, która w związku z epidemią uzyskała zgodę rządu. Zwolnienie ze składek KRUS, jest analogicznie jak to które ma miejsce w przypadku ZUS.

Pomidory koktajlowe

W ostatnich latach na rynku warzyw, w tym pomidorów, można zauważyć wyraźnie zaznaczającą się tendencję do wzrostu udziału produktów konfekcjonowanych. Dlatego też w pierwszym roku po przejęciu firmy, nowi właściciele PGO Sp. z o.o. w Ostrołęce postawili na uprawę odmian m.in. koktajlowych.

Pomidorowy Dzień w Winiarkach

Gospodarstwo warzywne, w którym odbył się 13 lipca Pomidorowy Dzień znajduje się w Winiarkach k. Sandomierza. Jest ono  prowadzone przez Renatę i Sylwestra Krawczyńskich, którzy od kilkunastu lat specjalizują się w uprawie warzyw pod osłonami.