NULL
UPRAWA CUKINI DLA PRZEMYSŁU PRZETWÓRCZEGO
Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontina), należąca do rodziny Cucurbitaceae, to obok kabaczka, patisona i dyni makaronowej jedna z odmian botanicznych dyni zwyczajnej. Warzywo to ma wysoką wartość dietetyczną — zawiera dużą ilość cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto jego owoce nie kumulują metali ciężkich. Cukinię można spożywać na surowo, gotowaną lub zapiekaną, a małe owoce o długości 10–15 cm są cennym surowcem dla przemysłu przetwórczego.
CHŁODNIA-KOPUŁA
Do końca lat 80. wiosną, począwszy od marca, królowały na straganach jabłka odmian mało smacznych, ale za to dobrze znoszące składowanie w przechowalniach czy piwnicach. Taki stan rzeczy wynikał, między innymi, z polecanego w tamtym okresie doboru odmian, który zakładał brak bazy chłodniczej, zamiast wymuszać jej powstanie.
SUKCES PSTROLISTNEJ PETUNII
Sukces kaskadowej petunii "Limelight", o kremowo-zielonych liściach (czyt. też HO 3/99), przeszedł najśmielsze oczekiwania jej hodowców. W samej tylko Wielkiej Brytanii producenci roślin rabatowo-balkonowych...
CZY KLĘSKA W SADACH?
Nie od dziś wiadomo, że wczesna wiosna bywa dla sadownictwa nader przykra. Tak też stało się i w tym roku. Kwitnienie drzew i krzewów owocowych było przyspieszone o 2, 3 tygodnie, tak więc przymrozki, które nawiedziły znaczne obszary Polski na początku maja, spowodowały wiele szkód.
NOWE ODMIANY CZERWONYCH PORZECZEK
Czerwone porzeczki przeznaczone do bezpośredniej sprzedaży powinny mieć dobry smak, długie grona oraz jędrne i duże jagody. Najlepsza jest lekko czerwona barwa owoców, jagody...
JAK NAWOZIĆ KAPUSTĘ BRUKSELSKĄ?
Kapustę brukselską wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji mrożonek — jej główki powinny być zbite, twarde, mieć średnicę 2–3 cm i intensywną, ciemnozieloną barwę liści. O jakości surowca do przetwórstwa, obok odmiany i szeregu czynników agrotechnicznych, w dużym stopniu decyduje nawożenie.
ZWYKŁE KONTRA DROBNOOWOCOWE
Odkąd w 1865 roku na brytyjskiej wyspie Guernsey zaczęto uprawiać pomidory, stała się ona lokalnym potentatem w tej dziedzinie. Zapowiada się, że ten rok...
SAŁATY MAŁO ZNANE
Każdy zna sałatę o jasnozielonych, miękkich, całobrzegich liściach, pod koniec uprawy zwiniętych w niezbyt ciasną główkę - to oczywiście sałata masłowa (ang. butterhead). Obecnie coraz częściej uprawiana jest sałata krucha - potocznie, chociaż błędnie, zwana także lodową (co wynika z dosłownego tłumaczenia jej angielskiej nazwy - Iceberg lub niemieckiej Eissalat).
PRODUKCJA EKOLOGICZNA – ŚWIATOWE PERSPEKTYWY, KRAJOWE PRZEPISY
Rolnictwo ekologiczne na terenach cennych przyrodniczo było tematem warszawskiej konferencji Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego Krajów Europy Środkowej i Wschodniej (CEE IFOAM), zorganizowanej 6 maja przez Agroekologiczne Biuro Konsultingowe ROL-EKO. Wydarzeniu temu patronował minister ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa, Jan Szyszko.
PODGÓRSKIE OGÓRKI POD OSŁONAMI
Rejon Nowego Sącza to znaczący na południu Polski ośrodek produkcji ogórków pod osłonami. Szacuje się, że w tunelach foliowych uprawy tych warzyw zajmują tam w przybliżeniu 52 000 metrów kwadratowych, a w szklarniach około 96 000 m2 i prowadzone są w prawie 200 gospodarstwach.