PRZEDZIMOWE ZABEZPIECZENIE KRZEWÓW I DRZEW OZDOBNYCH PRZED CHOROBAMI

Jesienią, w natłoku prac, szkółkarze rzadko kiedy myślą o tym, co zrobić, aby wartość zdrowotna materiału szkółkarskiego po przezimowaniu — wiosną — była zadowalająca. Tymczasem niewiele trzeba, aby zabezpieczyć rośliny przed chorobami na okres jesienno-zimowego przechowywania.

FOSFOR DLA OGÓRKÓW

W poprzednich numerach Autorka omówiła znaczenie dla ogórków potasu — w HO 4/01 oraz azotu — HO 5/01.

TARASOWE UPRAWY SPOSÓB NA ”WIELKĄ WODĘ”

Nasza szkółka roślin wrzosowatych, znajdująca się niedaleko Puław, wygląda dość szczególnie. Prawie w całości jest usytuowana na sztucznie utworzonych tarasach, zakończonych wysokimi skarpami (fot. 1). Takie uformowanie terenu wyniknęło z konieczności, ale okazało się dobrym systemem, który sprawdził się już przez dwa, obfitujące w ulewne deszcze, sezony.

UPRAWA PAPRYKI SŁODKIEJ W POLU, cz. II

Przed miesiącem, w numerze majowym przedstawiliśmy pierwszą część artykułu omawiającą wymagania klimatyczno-glebowe papryki uprawianej w polu, jej potrzeby pokarmowe i wynikające z nich nawożenie. Poniżej — produkcja rozsady i dalsza uprawa tego warzywa (red.).

DRZEWO ROKU 2001 – DĄB, część IV. Rozmnażanie wegetatywne

Dęby, w tym najważniejszy gatunek rodzimy — dąb szypułkowy (Quercus robur) — odznaczają się dużą zdolnością regeneracji. Przejawia się ona, między innymi, stosunkowo szybkim i łatwym gojeniem się ran. Właściwość ta decyduje także o możliwości rozmnażania tych drzew przez szczepienie (fot. 1), za pomocą sadzonek pędowych oraz metodą kultur tkankowych.

POMIDORY NA PIASKU

W końcu kwietnia firma Seminis Vegetable Seeds Polska zorganizowała w Trzcianie koło Bochni spotkanie dla producentów warzyw. Zainteresowanych pomidorami szklarniowymi gościli Krystyna i Tadeusz Sowińscy, którzy uprawiają ten gatunek na matach z worków napełnionych piaskiem.

SZKÓŁKARSKA WIEŻA BABEL

Wspólny "zielony język" był przewodnim tematem tegorocznych międzynarodowych targów szkółkarskich Plantarium (fot. 1), które odbyły się 22–25 sierpnia w Boskoop (Holandia). I tak, najważniejsza w Europie impreza wystawiennicza poświęcona szkółkarstwu roślin ozdobnych stała się tym razem okazją do rozważań nad narastającymi problemami, które dotyczą komunikowania się producentów i handlowców. W efekcie szybkiego rozwoju komputeryzacji oraz elektronicznej wymiany informacji, a także nabywania tą drogą towarów, wprowadzenie jednolitego "języka" stało się koniecznością dla szkółkarskiej branży. Nie jest to jednak proste.

CENY ŚRODKÓW PRODUKCJI W 2000 ROKU

W ubiegłym roku nawozy mineralne podrożały średnio o 8,5%, czyli mniej niż wyniósł wskaźnik inflacji. Najbardziej wzrosły ceny nawozów azotowych (o 12,4%), przede wszystkim...

CO WARTO WIEDZIEĆ O UPRAWIE ROSZPONKI

Roszponka (Valerianella olitoria) jest rośliną jednoroczną o jadalnych, atrakcyjnie zielonych i zaokrąglonych liściach, o lekko orzechowym smaku. Najwięcej uprawia się jej we Francji (około 1900 ha), w Holandii, a także w Niemczech i Belgii. Liście tego warzywa można spożywać na surowo jak sałatę, można je także gotować jak szpinak. Roszponkę razem z sałatą dodaje się do smażonego bekonu lub szynki i buraków. W XVI wieku w Europie roszponka była często podawana z zimnymi gotowanymi burakami lub selerem.

BALKON, TARAS, PODWÓRKO

Już po raz piąty Olba gościła w niemieckim mieście Oldenburg, tym razem 25–27 sierpnia. Tegorocznym tematem przewodnim tej wystawy był "Balkon-taras-podwórko", zwracający szczególną uwagę na drzewa, krzewy i byliny do dekoracji wymienionych, małych enklaw.