U POŁUDNIOWYCH SĄSIADÓW

Czeskie szkółkarstwo roślin ozdobnych — podobnie, jak węgierskie (o którym pisałam w poprzednim numerze) — przeżywa okres przejściowy. W następstwie przemian polityczno-gospodarczych 1990 roku przed producentami pojawiła się szansa gospodarowania "na swoim". Ci, którzy podjęli to wyzwanie, do dziś ponoszą koszty prywatyzacji lub małymi krokami rozwijają własną działalność, rozpoczynaną prawie od zera. Zanim nasi południowi sąsiedzi w pełni staną na nogach, upłynie jeszcze trochę czasu. Czechom sprzyja jednak cieplejszy niż w Polsce klimat. W ich kraju nie brakuje ponadto, "odziedziczonego" po poprzedniej epoce i w dalszym ciągu produkowanego, dużego materiału. Spostrzeżenia opisane w tym artykule są plonem ubiegłorocznej wycieczki szkoleniowej Związku Szkółkarzy Polskich, w której uczestniczyłam.

IX SPOTKANIE SADOWNICZE – SANDOMIERZ 2000

Na tegorocznym spotkaniu sadowniczym w Sandomierzu, które odbyło się 3–4 lutego, wiele mówiono na temat doboru odmian jabłoni w Europie Zachodniej i w Polsce,...

DRZEWO ROKU 2000 – BRZOZA, część II. GATUNKI I ODMIANY ZAGRANICZNE

- Brzoza dahurska (Betula davurica) to rzadko u nas uprawiany gatunek z Azji Wschodniej (występuje też na rosyjskim Dalekim Wschodzie). Drzewa o ciemnobrązowej korze,...

SADOWNICZE SZKOLNICTWO ZAWODOWE W AUSTRII

W lipcu ubiegłego roku grupa studentów, doktorantów i młodych pracowników Akademii Rolniczej w Lublinie wyjechała z profesorem Eberhardem Makoszem na szkolenie do Austrii i Słowenii. Jednym z celów tej wycieczki było zapoznanie się z zawodowym szkolnictwem sadowniczym w Austrii.

OCZAROWATE, część II – Rozmnażanie

W "Szkółkarstwie" 1/2000 Autor przedstawił przegląd gatunków i odmian krzewów z rodziny Hamamelidace. Tym razem podaje informacje szczególnie ważne dla producentów (red.).

MARCHEW POD KONTROLĄ

W poprzednim numerze pisaliśmy o uprawie marchwi przetwórczej i konsumpcyjnej w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Żelaznej niedaleko Skierniewic oraz przedstawiliśmy wyniki prowadzonych tam doświadczeń odmianowych. Trudniejsze warunki produkcji tego warzywa panują na Podkarpaciu. Dlatego warto się przyjrzeć, jak radzą sobie z nią plantatorzy "Alimy Gerber" z okolic Rzeszowa.

MIGAWKI Z TARGÓW IPM

IPM, czyli Międzynarodowe Targi Roślin Ozdobnych, które na początku roku odbywają się w niemieckim mieście Essen, należą do najbardziej udanych w naszej branży. Choć mają bardzo szeroką formułę (są przeznaczone dla producentów, architektów krajobrazu, bukieciarzy, sprzedawców, nauczycieli, itd.), satysfakcjonują szkółkarzy. Oferta jest bowiem różnorodna – m.in. wystawcy przedstawiają dużo maszyn i innego sprzętu. Co więcej, przyjeżdżają oni z całego świata.

JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI Cz. II

W poprzedniej części artykułu autorka omówiła czynniki środowiska w uprawie pomidorów, ogólne zalecenia uprawowe, sposoby prowadzenia roślin, a także usuwanie pędów bocznych i wyprowadzanie dodatkowych, owocujących (red.).

SZKODNIKI WIĄZU I ICH ZWALCZANIE

Drzewem roku 1999 był w "Szkółkarstwie" wiąz. W kolejnych ubiegłorocznych numerach przedstawiliśmy zalety i wady tego drzewa, zastosowanie oraz rozmnażanie. Dla uzupełnienia tych wiadomości prezentujemy szkodniki wiązów i zachęcamy też do lektury artykułu na stronie 41 (red.).

UPRAWA BOBU

W Europie największymi producentami bobu na zielone nasiona są Hiszpania i Włochy (roczna produkcja powyżej 100 tysięcy ton), a także Wielka Brytania, Francja i Niemcy. W Polsce warzywo to uprawiane jest na niewielką skalę. Większe plantacje zlokalizowane są na żyznych glebach nad Zalewem Wiślanym, na Lubelszczyźnie oraz na południu Polski. Najczęściej wykorzystuje się jego niedojrzałe, zielone nasiona - do bezpośredniej konsumpcji oraz jako surowiec do mrożenia i konserwowania. Zawierają one białko, węglowodany (w tym błonnik), sole mineralne oraz kompleks witamin. Wartość kaloryczna 100 gramów nasion świeżych wynosi tylko 88 kilokalorii.