Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Jak maliny, to jesienne

W ostatnich latach w znacznym stopniu rozwinęła się produkcja malin powtarzających owocowanie, zwanych jesiennymi. Zwiększyła się ich pozycja w ogólnej produkcji tego gatunku, a zwłaszcza w dostawach do przemysłu przetwórczego z uwagi na liczne zalety tych owoców.

Róże na owoce

Róża to roślina, której owoce są cennym źródłem wielu związków biologicznie czynnych i witamin. Od wieków róża dzika jest znana jako roślina lecznicza, a surowiec zbierany jest z naturalnych stanowisk, które są bardzo rozproszone. Obecnie owoce róży stosuje się do wzbogacania soków owocowych, suszone – wykorzystuje się w różnego rodzaju herbatkach.

Maliny w tunelach

Znam co najmniej kilkunastu ogrodników, którzy przekonali się do uprawy malin w tunelach. Zbierają wysokie plony, ich jakość znacznie przewyższa te z uprawy polowej, a i dochody – dzięki wcześniejszemu lub wydłużonemu owocowaniu – są wyższe. O możliwościach, jakie daje uprawa malin w tunelach mówili także prelegenci konferencji „Jagodowe trendy”.

Pełen asortyment

Technologia produkcji owoców powinna być dopasowana do momentu ich zbytu oraz wymagań odbiorcy. W wyniku wielu zależności, krajowi producenci często najpierw decydują co i jak uprawiać, a dopiero potem szukają zbytu na owoce. Są więc nierzadko zawiedzeni niskimi cenami, gdy ich oferta nie odpowiada potrzebom rynku lub gdy podaż przewyższa popyt. Jak dobrze zaplanować produkcję, aby jej efekt był odpowiedzią na zachodzące w gospodarce zmiany?

Truskawka − zabiegi po zbiorze owoców

Produkcja truskawek to ważna gospodarczo gałąź  sadownictwa w Polsce. W kraju można wyróżnić dwa duże regiony uprawy roślin tego gatunku zarówno w polu, jak i pod osłonami: rejon Czerwińska n. Wisłą oraz Jasieńca k. Grójca. Producenci mają wiedzę na temat wymagań truskawki pod względem odpowiedniego nawożenia i ochrony, aby uzyskać wysokiej jakości i satysfakcjonujący plon. Równie ważne są zabiegi po zbiorach owoców, ponieważ zachodzące w okresie spoczynku roślin procesy fizjologiczne wpływają na wydajność plantacji w kolejnych sezonach.

Purpurowa truskawka zadziwia

W hodowli nowych kreacji truskawek naukowcy nie osiadają na laurach. Efektem prac hodowlanych prowadzonych przez zespół naukowców pod kierownictwem dr. Courtney’a Webera z amerykańskiego Uniwersytetu Cornella (Ithaca) jest zupełnie nowy typ truskawki Purple Wonder, czyli w wolnym tłumaczeniu „Purpurowe zadziwienie”.

Czerwona zgnilizna korzeni truskawki

Jednym z najgroźniejszych patogenów truskawki jest Phytophthora fragariae var. fragariae, organizm grzybopodobny, który powoduje czerwoną zgniliznę korzeni truskawki. Patogen ten występuje w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii i Japonii, a także niemal we wszystkich krajach Europy, w których warunki ekologiczno-klimatyczne sprzyjają jego rozwojowi. Odmiany truskawki są w różnym stopniu podatne na infekcję przez P. fragariae var. fragariae.

O cięciu borówki wysokiej

Jednym z pierwszoplanowych zabiegów na plantacjach borówki wysokiej jest cięcie krzewów. Głównym zadaniem w pierwszych latach prowadzenia plantacji jest właściwe uformowanie krzewów, w kolejnych – prześwietlanie, a na starszych plantacjach – odmładzanie roślin.

Malina czarna, rokitnik, dereń. Jakie odmiany?

Polska jest dużym producentem owoców potocznie określanych jako „miękkie”, a areał ich produkcji wydaje się stale rosnąć. Te gatunki są głównym tematem podczas konferencji sadowniczej, odbywającej się corocznie w Kraśniku. Podczas tegorocznego, 10. już spotkania, prelegenci zwrócili także uwagę na mniej znane gatunki – potencjalnych kandydatów do uprawy towarowej w Polsce.

Jagodowe inaczej

W gospodarstwie Trusmal w Luciąży (woj. zachodniopomorskie) truskawki i maliny są uprawiane w nowoczesnych tunelach foliowych, w większości w pojemnikach o ograniczonej objętości podłoża.