Święto w krainie kapusty

- Mówiąc Charsznica mamy na myśli kapustę i odwrotnie – kapusta kojarzona jest z Charsznicą. „Zielone złoto” Charsznicy, kapusta stała się symbolem gminy, jest naszym znakiem rozpoznawczym i kołem zamachowym naszej gospodarki. Cieszy fakt, że kapustę nie tylko sadzimy, uprawiamy, ale i przetwarzamy. Dzięki temu powstało w Charsznicy około 200 różnej wielkości zakładów przetwórstwa kapusty, a także ogórków i innych warzyw. Tworzymy rynek pracy, dający kilkaset miejsc zatrudnienia, powstaje cała sfera usług – mówił Jan Żebrak, wójt gminy Charsznica, podczas otwarcia 22. Charsznickich Dni Kapusty, które trwały od 10 do 11 września.

Dyskutowano o kłopotach z eksportem ziemniaków

Wiceminister rolnictwa Ewa Lech spotkała się w srodę z przedstawicielami producentów i hodowców ziemniaków oraz jednostek naukowo-badawczych prowadzących badania dotyczące uprawy tej rośliny. W spotkaniu uczestniczyli także Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzej Chodkowski oraz Zastępca Głównego Inspektora Tadeusz Łączyński.

Małopolskie Święto Warzyw 2016

4 września w Pobiedniku Wielkim, na terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego, odbyła się 9. edycja Małopolskiego Święta Warzyw. Cykliczna impreza wpisana w kalendarz uroczystości województwa małopolskiego, organizowana jest przez władze gminy Igołomia-Wawrzeńczyce przy współudziale Centrum Kultury i Promocji.

Regulator wzrostu – na długie przechowywanie cebuli

Od 10 do 50% mogą wynosić straty podczas długotrwałego przechowywania cebuli. Jednym z najprostszych sposobów pozwalających na zachowanie jej wysokiej jakości jest zastosowanie regulatorów wzrostu hamujących procesy wyrastania szczypioru i korzeni. Co roku wielu producentów cebuli zastanawia się, czy warto zastosować regulator hamujący procesy wyrastania szczypioru i korzeni. Warto wiedzieć, że nakłady na opryskiwanie 1 ha cebuli stanowią równowartość ok 1200–1500 kg cebuli, natomiast efekt końcowy jest znacznie wyższy i kilkakrotni przekracza wartość zabiegu.

Mikroorganizmy na resztki pożniwne

Pozostawione na polu resztki pożniwne są cennym źródłem materii organicznej, pod warunkiem, że w glebie ulegną szybkiemu rozkładowi. Na rynku są dostępne produkty zawierające mikroorganizmy, które inicjują i przyspieszają rozkład resztek roślinnych. Kiedy i na jakich glebach warto sięgnąć po te produkty?

Poznaj jakość Bejo…

... pod takim hasłem 26-25 sierpnia odbyły się Dni Otwarte holenderskiej firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden Poland. Tegoroczna edycja realizowana po raz pierwszy w cyklu co dwa lata przyniosła wiele nowości, zarówno w asortymencie gatunków, odmian, jak i technologii uszlachetniania nasion.

II Nadwiślańskie Święto Upraw Ogrodniczych

W najbliższą niedzielę w Pawłowicach (gmina Solec nad Wisłą) odbędzie się II Nadwiślańskie Święto Upraw Ogrodniczych, połączone z Dożynkami Powiatowo-Gminnymi. Organizatorzy - Starosta Lipski i Wójt Gminy Solec  oraz współorganizatorzy - firmy BASF i PROCAM przygotowały części merytoryczno - wstawiennicze oraz wiele innych atrakcji.

Dwa dni cebulowo-ziemniaczanych zmagań w Henrykowie

Okres wegetacji cebuli dobiega końca i wiadomo już, że zbiory będą znacznie większe niż w ubiegłym roku, a wszystko wskazuje na to, że przekroczą one średnią wieloletnią. Nadprodukcja jest wrogiem ceny, co odczuwają już wyraźnie producenci tego warzywa.

Czerwona pekinka – nowość na polskim rynku

W tym roku po raz pierwszy na polskim rynku pojawiła się czerwona kapusta pekińska. Uprawia ją firma Vega Fresh, ze sprowadzanych z Holandii (wyłączny importer) nasion dwóch odmian: Scarlette i Scarbella. 
 
 

90 proc. ogórków przetwarzamy

W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu.