Chore główki „pekinki”

Do najważniejszych chorób, stanowiących stałe zagrożenie dla jakości przechowywanej kapusty pekińskiej, zalicza się bakteriozy – mokrą zgniliznę bakteryjną, czarną zgniliznę kapustnych oraz choroby grzybowe – szarą pleśń i czerń krzyżowych.

Choroby maliny „powtarzającej”

W przypadku malin owocujących wyłącznie na pędach tegorocznych, to jest odmian: ‘Polka’, ‘Polana’,‘Poranna Rosa’, ‘Pokusa’ i ‘Bristol’, presja ze strony agrofagów jest niższa niż w przypadku malin owocujących latem na pędach ubiegłorocznych. Pędy wyrastające latem są w znacznie mniejszym stopniu porażane przez grzyby Didymella applanata i Botrytis cinerea, powodujące zamieranie pędów, niż dwuletnie. Niestety szara pleśń oraz rdza maliny występują na nich i tak też było w tym roku – obie choroby notowaliśmy w dużym nasileniu.

Ograniczyć straty w sadzie

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, firma Agrosimex zorganizowała dla sadowników cykl spotkań dotyczących ochrony roślin, nawożenia i agrotechniki upraw sadowniczych. Podczas jednego z nich w sklepie ogrodniczym w Mogielnicy mówiono, między innymi, o zabiegach przedzbiorczych, koniecznych do wykonania w sadach jabłoniowych, oraz zaletach technologii SmartFresh.

Rak drzew owocowych i szara pleśń

Warunki atmosferyczne w tym i ubiegłym sezonie (szczególnie znaczne opady deszczu, lokalne podtopienia) miały duży wpływ na owocowanie i kondycję drzew. W sadach, w których przez dłuższy czas zalegała woda, u roślin wystąpiły zaburzenia fizjologiczne. Sytuacja ta przyczyniła się więc do porażenia drzew i owoców przez sprawców dwóch groźnych chorób – raka drzew owocowych i szarą pleśń.

W sadach pestkowych przed zimą

Częstym błędem popełnianym przez producentów owoców pestkowych jest kończenie ochrony drzew przed zbiorem owoców, który zwykle odbywa się na przełomie lipca i sierpnia. Takie postępowanie może kosztować sadownika nawet utratę sadu. Pamiętając o tym, że gatunki pestkowe są wrażliwe na raka bakteryjnego i choroby kory oraz drewna, należy odpowiednio je przed nimi zabezpieczać.

Ochrona sadów przed zwierzyną łowną i gryzoniami

Jesienią należy zaplanować ochronę sadów przed zwierzyną łowną i gryzoniami. W ostatnich latach szkody wyrządzone przez zwierzynę nasilają się, gdyż jej pogłowie szybko rośnie. Nie należy więc zostawiać sadu na zimę bez regularnych lustracji ewentualnych zagrożeń ze strony zwierzyny łownej oraz gryzoni.

Rzadziej występujące wirusy oraz fitoplazmy i wiroidy drzew pestkowych

Choroby wywoływane przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy stanowią poważny problem w uprawach sadowniczych i szkółkarskich. Mając na uwadze ich szkodliwość, w kilku krajach Europy, w tym w Polsce, stworzono system urzędowej kontroli materiału szkółkarskiego.

Przed sezonem przechowalniczym

Jakość owoców podczas przechowywania jest uzależniona od warunków pogodowych i zabiegów przeprowadzanych w sadzie przed zbiorami owoców. Nie dość, że należy wtedy zadbać o należyte przygotowanie ich do przechowywania, zorganizować pracowników to dodatkowo trzeba odpowiednio przygotować obiekty przechowalnicze oraz opakowania do zbioru jabłek i gruszek. Dlatego okres przed zbiorem i przechowywaniem owoców jest bardzo istotny.

Ochrona pomidorów: plenerowe wykłady pod Włocławkiem

Na początku lipca w siedzibach grup producentów Tomatorol w miejscowości Chromowola oraz Etna
w Trzebiegoszczy odbyły się szkolenia dla producentów z rejonu Włocławka, uprawiających pomidory polowe z przeznaczeniem na zaopatrzenie przetwórstwa.

Jak poprawić skuteczność zabiegów herbicydowych w sadzie

W nowoczesnych sadach prowadzonych zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji (IP) chwasty można zwalczać herbicydami 2–4 razy w sezonie. Pierwszy zabieg wykonuje się przeważnie na przełomie kwietnia i maja, następny — w czerwcu lub, w przypadku produkcji wczesnych owoców — w lipcu, po ich zbiorze. Ostatni zabieg, który coraz częściej wykonywany jest rutynowo, przeprowadza się w końcu października, w listopadzie lub nawet na początku grudnia. Dobór herbicydów zależy od rodzaju sadu oraz stanu i stopnia jego zachwaszczenia. Herbicydy mogą wykazywać jednak różną skuteczność chwastobójczą w zależności od tego, jakiej wody użyje się do zabiegu. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka zasad przy ich stosowaniu.