DOJRZEWANIE I PRZECHOWYWANIE 'JONAGOLDA’ – Wpływ podkładki

Wiadomo powszechnie, że podkładka jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na wzrost i plonowanie drzew. Należy też pamiętać, że - jako część drzewa o odmiennych niż odmiana szlachetna cechach genetycznych, anatomicznych i fizjologicznych - może modyfikować także jakość zbieranych owoców i ich zdolność przechowalniczą (zależącą przede wszystkim od warunków przechowywania).

PODKŁADKI DLA RÓŻANECZNIKÓW TOLERUJĄCE WAPIENNE PODŁOŻE

Zasadnicza bariera, jaką napotyka produkcja roślin wrzosowatych, to ich wrażliwość na wysokie pH podłoża (najczęstszą przyczyną alkalizacji jest duża zawartość wapnia w glebie). W obrębie rodzaju różanecznik (Rhododendron sp.) znane jest zaledwie kilka gatunków uważanych za tolerancyjne wobec odczynu podłoża, ale i tak górna granica pH, przy którym rosną one w warunkach naturalnych, to 4,5–5,5 (różaneczniki wielkokwiatowe).

REFUNDACJA KOSZTÓW UCZESTNICTWA W TARGACH I WYSTAWACH W 2001 ROKU

Ministerstwo Gospodarki przedstawiło system wsparcia udziału polskich przedsiębiorstw w tegorocznych zagranicznych targach i wystawach. Dopłatami ze środków budżetowych objęto w sumie 203 imprezy podzielone na 3 grupy (A, B, C).

’RUBINSTAR’® – DOBRY WYBÓR

Tak w krajach zachodniej Europy, jak i w Polsce 'Jonagold' (i jego mutanty) już od kilku lat zajmują znaczącą pozycję w produkcji i handlu. Szacuje się, że udział tej grupy odmian w Polsce osiąga lub osiągnie w najbliższym czasie około 10% produkcji jabłek. Ich owoce są cenione przez konsumentów ze względu na walory smakowe, a przez producentów za przydatność do przechowywania.

TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ

W światowym szkółkarstwie szczególną uwagę zwracają szkółki, które mogą się pochwalić, z jednej strony, wieloletnią tradycją, a z drugiej — rozmachem i nowoczesnością. Do takich przedsiębiorstw należy niemiecka firma Jeddeloh Pflanzen, która powstała w 1932 roku i do dziś pozostaje w rękach jednej i tej samej rodziny.

MARCHWIANE IMPERIA

W drugiej połowie listopada miałem okazję zwiedzić kilka największych we Francji gospodarstw warzywniczych zajmujących, się produkcją marchwi przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. W wycieczce zorganizowanej przez firmę Nickerson Zwaan, oprócz jej przedstawicieli w Polsce, uczestniczyli także polscy producenci tego warzywa. Wizyta we Francji rozpoczęła się w głównej siedzibie przedsiębiorstwa Vilmorin z La Menitre, miejscowości położonej na zachodzie Francji, w dolinie Loary.

BRUNATNA ZGNILIZNA DRZEW PESTKOWYCH

Choroba ta, zwana również moniliozą, w ostatnich latach się nasila. Wywołują ją grzyby z podgromady workowców: Monilinia laxa (st. konidialne Monilia laxa), porażające wyłącznie drzewa pestkowe, oraz Monilinia fructigena (st. konidialne Monilia fructigena), występujące na drzewach ziarnkowych oraz śliwach, morelach i brzoskwiniach. W polskich warunkach oba patogeny występują głównie w stadium konidialnym, workowe pojawia się rzadko.

ANTRAKNOZA ZAGROŻENIEM SZKÓŁEK ROŚLIN OZDOBNYCH

Antraknozę roślin ozdobnych prezentowałem już wielokrotnie — głównie jako chorobę występującą na liściach. Jednak jej sprawca — grzyb Colletotrichum gloeosporioides — może powodować również znaczne straty w szkółkach rozwijając się na łodygach, w czego wyniku dochodzi do zamierania części lub całych roślin.

IPM, TARGI, KTÓRE SIĘ LICZĄ

IPM, czyli Międzynarodowe Targi Roślin, corocznie odbywające się na przełomie stycznia i lutego w niemieckim mieście Essen, są uznawane przez produkujących materiał ozdobny szkółkarzy zza naszej zachodniej granicy za najważniejszą dla nich imprezę wystawienniczą. Na IPM ściągają bowiem tłumy zwiedzających z całego świata, dla którego Niemcy pozostają od lat najważniejszym europejskim rynkiem zbytu.

WIOSENNE NAWOŻENIE SADÓW

Powszechnie uważa się, że nawożenie roślin jest podstawowym zabiegiem wpływającym na plonowanie oraz jakość owoców. Roślina cierpiąca na brak lub nadmiar jakiegoś składnika rośnie i owocuje słabo, a jakość plonu jest niska. Przywrócenie zrównoważonego wzrostu i optymalnego poziomu owocowania poprzez właściwe nawożenie jest kosztowne, gdyż zazwyczaj trwa kilka lat. Dlatego powinno być ono oparte na analizie chemicznej gleby, liści oraz obserwacji wzrostu, owocowania i jakości owoców.