Szkolenie z ochrony i techniki szklarniowej

Producenci pomidorów szklarniowych z rejonu warszawskiego zostali zaproszeni 29 czerwca na seminarium zorganizowane przez firmę Koppert Polska oraz firmy partnerskie: Konexim i Syngenta. Tematami poruszanymi podczas spotkania były: ochrona biologiczna pomidora, dobra kondycja uprawy dzięki utrzymywaniu roślin w stanie równowagi oraz wprowadzana na rynek odmiana pomidora malinowego T414955 F1.

Ceny sałaty w hurcie. 13 kwietnia 2018

Jak wygląda sytuacja na rynkach hurtowych i u producentów sałaty? W jakiej cenie sprzedawana jest krajowa i importowana sałata masłowa, „lodowa", karbowana?

Pepper Caffe – prezentacja nie tylko papryki

W niedzielę 3 sierpnia, w Grabowskiej Woli k. Potworowa zorganizowane zostały warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw. Gospodarzami spotkania byli Państwo Małkowie, a tematem przewodnim – jak na rejon Potworowa przystało - papryka.

Turcja: apetyt na podium w szklarniowej produkcji

Turcja rozwija swoje ogrodnictwo stając się światowym graczem. Zajmowana obecnie pozycja nie zadowala jej jednak. Za niecały miesiąc w Antalyi można będzie się przekonać o potencjale produkcyjnym i możliwościach eksportowych tego kraju.

Polscy producenci warzyw szklarniowych z wizytą

W listopadzie krajowi producenci warzyw szklarniowych mają najczęściej okazję „złapać oddech” między likwidacją starej uprawy i nowymi nasadzeniami. Kilku z nich postanowiło jednak wykorzystać ten czas, aby wraz z przedstawicielami firmy Royal Brinkman zobaczyć, jak z uprawą pomidorów radzą sobie holenderscy i belgijscy koledzy „po fachu”. 
 

Jakich fungicydów i insektycydów zabraknie w 2022 roku?

Nie mamy dobrych wieści dla wszystkich producentów, którzy na co dzień korzystają w Programu Ochrony Roślin Warzywnych, bo z roku na rok, usuwane są z niego kolejne substancje aktywne. W roku 2022 największe „straty” widoczne są przede wszystkim jeżeli chodzi o fungicydy – wszystko za sprawą wycofania dwóch bardzo ważnych substancji aktywnych – tiofanatu metylu oraz mankozebu.

Niskie ceny polskich pomidorów w sieci supermarketów

Polska sieć handlowa Mila oferuje pomidory szklarniowe oznaczone jako produkt pochodzenia krajowego w zaskakująco niskiej, jak na początek lutego cenie. 
 

Odżywianie papryki – dokarmianie potasem – komunikat warzywniczy Timac Agro, 01.10.2020

W nowym komunikacie warzywniczym Timac Agro sezon podsumowuje Roman Sobczak, prezes grupy producentów warzyw i owoców – Polska Papryka. Jego zdaniem ten rok z punktu widzenia producentów był bardzo trudny ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Dodatkowo w filmie mowa o aktualnych zaleceniach w tunelowej uprawie papryki.

Papryka – początek owocowania

O najważniejszych problemach w czasie dorastania i dojrzewania owoców papryki mówiła dr Agnieszka Stępowska, specjalistka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas zimowego spotkania w Klwowie.

Składnik papryczki chili niszczy komórki raka piersi

Kapsaicyna czyli aktywny związek zawarty w papryce chili i odpowiedzialny za jej ostry smak, może hamować rozwój raka piersi. Wyniki badań to potwierdzających przedstawiono w piśmie "Breast Cancer: Targets and Therapy".