Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami

Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.

Kupując podróbki, tracisz wiele razy!

Kupując podróbki, tracisz wiele razy! - pod takim hasłem, dziś ruszyła druga odsłona wspólnej kampanii edukacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin przeciwko nielegalnym, w tym podrobionym środkom ochrony roślin.

Enza Zaden odkryła gen dający wysoką odporność na wirusa ToBRFV

ENKHUIZEN, Holandia – Jedna z czołowych na świecie firm zajmujących się hodowlą odmian warzyw, Enza Zaden, znalazła rozwiązanie dla producentów pomidorów, które pozwala pokonać niezwykle groźny wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV).

Wciąż na fali

Z powodu pandemii koronawirusa nie było w 2020 r. okazji do hucznego świętowania „urodzin” grupy Wave® petunii (Petunia) wyhodowanej w firmie PanAmerican Seed. Warto przypomnieć historię hodowli przedstawicielek tej grupy zwłaszcza, że w tym roku powiększyła się ona o kolejne warte uwagi odmiany.

O pomidorach szklarniowych w Całowaniu

29 czerwca firma Syngenta we współpracy z Bigfarm Serwis, Cultilene, Grupą Producentów Rozsad Krasoń, Hoogendoorn i Yara Poland zorganizowała Dzień Otwarty w Rodzinnym Gospodarstwie Floriańczyk „Pomidory od Piotra i Małgosi”.

Andrzejkowo o pomidorach i ogórkach

Z DeRuiterem, Grodanem i firmą Agror spotkali się 30 listopada w Czchowie (Małopolska) producenci warzyw szklarniowych z południowo-wschodniej Polski. Gospodarze przedstawili spostrzeżenia dotyczące trendów handlowych, informacje o nowościach produktowych oraz zalecenia technologiczne na pierwsze miesiące wczesnych upraw pod szkłem.

Dzień Otwarty Papryki w Dłuskiej Woli

Zagłębie paprykowe w sierpniu obfituje w liczne spotkania organizowane przez firmy hodowlano-nasienne i nawozowe. 19 sierpnia w gospodarstwie Katarzyny i Kamila Pankowskich w Dłuskiej Woli k. Potworowa odbyło się jedno z takich wydarzeń, którego organizatorem była firma ROL-MAR, przy współudziale firm Syngenta Polska i Tradecorp. Na Dzień Otwarty Papryki przybyło ok. 150 producentów.

Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe

Wiosną coraz większa jest popularność partenokarpicznych, krótkoowocowych odmian ogórków. Popyt na nie jest duży, zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej. Mogą być spożywane jako świeże, a także przeznaczane do krótkiego kwaszenia, czyli produkcji ogórków tzw. małosolnych. Uprawa może być prowadzona zarówno w szklarniach, jak i tunelach wysokich lub niskich, z ogrzewaniem lub tylko z możliwością dogrzewania, a także — w rejonach o korzystnych warunkach mikroklimatycznych — bez ogrzewania.

W węgierskich obiektach

W czasie wyjazdu zorganizowanego pod koniec maja przez firmę Monsanto (marka De Ruiter) miałam okazję obejrzeć produkcję pomidorów w szklarniach oraz tunelach foliowych na Węgrzech.

Nowy program promocji pomidorów

Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy o łącznym budżecie ponad 107 mln euro. Polskie organizacje branżowe pozyskały ponad 10 mln euro na promocję w Polsce i Niemczech - pomidorów, na Ukrainie i w Chinach - makaronów oraz Wietnamie, Chinach i Zjednoczonych Emiratach Arabskich - mięsa drobiowego wysokiej jakości.