Producenci pomidorów inwestują

Późną jesienią ubiegłego roku odwiedziłem kilka grup producentów pomidorów szklarniowych w okolicach Kalisza, które powstały w ostatnich latach. Pomimo ubiegłorocznego kryzysu na rynku warzyw, związanego z „aferą ogórkową” (po wybuchu epidemii E. coli) oraz jej konsekwencjami w postaci trudności ze sprzedażą i niskimi cenami pomidorów, przedsiębiorstwa te nadal dynamicznie się rozwijają, inwestują i zdobywają coraz silniejszą pozycję na rynku.

Światło a termin rozpoczynania uprawy ogórków

Każdy producent przed przystąpieniem do nowego, zimowo-wiosennego, cyklu uprawy ogórków podejmuje decyzję o terminie sadzenia i wyborze na ten termin odpowiedniej odmiany. Często producenci ścigają się w terminach wysiewów i niepotrzebnie za wcześnie przystępują do uprawy — jak się później okazuje, ponoszą straty. Niestety, błąd ten popełniają co roku. Wynika to prawdopodobnie stąd, że dają się skusić wysokiej cenie owoców z najwcześniejszych zbiorów (w lutym). Cena ta jednak zwykle szybko spada i nie rekompensuje wydatków poniesionych na zbyt wczesne rozpoczęcie produkcji. Czynnikiem, który bezwarunkowo musi być brany pod uwagę przy rozpoczynaniu uprawy ogórka, jest światło.

Rok wysokich cen pomidorów w Europie

Średnie ceny pomidorów w 2017 r. w państwach Unii Europejskiej były wyraźnie wyższe od średniej z ostatnich pięciu lat.
 
 

Fresh Market 2019

3 października br. w Mazurkas Conference Center w Ożarowie Mazowieckim odbyła się XII edycja konferencji Fresh Market – doroczne spotkanie dostawców owoców, warzyw i kwiatów z kupcami z sieci handlowych. W ciągu jednego dnia w jednym miejscu spotykają się przedstawiciele największych sieci handlowych z Polski z producentami i dystrybutorami – to doskonała okazja osobistego spotkania się nawiązania współpracy z przedstawicielami największych sieci handlowych z Polski i zagranicy.

Krótkoowocowe ogórki grubobrodawkowe

Wiosną coraz większa jest popularność partenokarpicznych, krótkoowocowych odmian ogórków. Popyt na nie jest duży, zwłaszcza w okresie, kiedy nie ma jeszcze ogórków z uprawy polowej. Mogą być spożywane jako świeże, a także przeznaczane do krótkiego kwaszenia, czyli produkcji ogórków tzw. małosolnych. Uprawa może być prowadzona zarówno w szklarniach, jak i tunelach wysokich lub niskich, z ogrzewaniem lub tylko z możliwością dogrzewania, a także — w rejonach o korzystnych warunkach mikroklimatycznych — bez ogrzewania.

„Dzień Ogórkowy” w Dąbrowie

16 marca w Dąbrowie k. Nowego Sącza, w gospodarstwie Mirosława Dominika miał miejsce „Dzień Ogórkowy” poświęcony prezentacji wczesnego ogórka półdługiego Pacto F1. Spotkanie zorganizowały firmy De Ruiter Seeds (należąca do koncernu Monsanto) oraz Hortus, a współorganizatorami były Grodan, Arysta LifeScience i Azelis.

Ogórki – sałatkowa nowość

Firma Monsanto (właściciel marek De Ruiter i Seminis) wraz z przedsiębiorstwami Lidia Horti-Logistic oraz Koppert zorganizowały 27 października w Pleszewie konferencję ogórkową, na której przedstawiono nowe odmiany ogórka, w tym m.in. najnowszą kreacją o półdługich, sałatkowych owocach, dedykowaną do najwcześniejszych nasadzeń szklarniowych – Quintus F1 (DR6185CB F1).

Paprykowy Bąków

W upalną, świąteczną sobotę 15 sierpnia w gospodarstwie Agnieszki i Krzysztofa Piorunów odbył się Dzień Papryki, zorganizowany przez firmy Hazera Poland oraz Tradecorp i Koppert. W spotkaniu uczestniczyła dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, która wyjaśniała przyczyny różnych zaburzeń we wzroście roślin i owoców papryki.

Problemy w jesiennej uprawie pomidorów

W uprawie pomidorów pod osłonami najwięcej problemów występuje jesienią. Szybko zmieniające się warunki atmosferyczne: temperatura, wilgotność powietrza, nasłonecznienie i długość dnia, wymagają natychmiastowego korygowania podstawowych zabiegów agrotechnicznych. Dotyczy to przede wszystkim zmian strategii nawadniania, nawożenia, a także zabiegów pielęgnacyjnych, np. usuwania liści. Zdecydowanie łatwiej jest zapewnić odpowiednie warunki uprawy w nowoczesnych obiektach wyposażonych w komputery klimatyczne, które sterują m.in. ogrzewaniem, wietrzeniem i nawadnianiem. W niskich szklarniach starego typu i w tunelach foliowych produkcja w okresie jesiennym jest trudniejsza, ze względu na to, że zwykle nie ma możliwości sterowania klimatem wewnątrz tych pomieszczeń.

Biorozwiązania dla warzyw i rozsady w gruncie i pod osłonami. Zaproszenie na webinarium.

W czwartek, 25 lutego 2021 roku, odbędzie się spotkanie on-line dotyczące ekologicznej uprawy warzyw. Gościem specjalnym będzie dr Michał Pniak z firmy BIOCONT, który omówi aspekty biologicznych rozwiązań w produkcji rozsady i uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami.