Tanie pomidory w Mili –„polskie” rodem z Hiszpanii

Aura za oknami nie sprzyja miłośnikom słońca i ciepła – za gorącym klimatem zatęskniła najwyraźniej także polska sieć handlowa Mila, która na etykietach cenowych pomidorów uczyniła z Hiszpanii nasze 17 województwo.

Pomidory gronowe w podkaliskiej szklarni

Pomidory gronowe (gałązkowe) dominują w asortymencie sieci handlowych, mniejszą popularnością cieszą się natomiast wśród krajowych producentów szklarniach. Podczas spotkania zorganizowanego w gospodarstwie Katarzyny, Kazimierza i Bartłomieja Janasów w Blizanówku k. Kalisza przez firmę Enza Zaden można było przekonać się, że uprawa pomidorów gronowych może być dobrą alternatywą dla odmian mięsistych i malinowych.

Producenci papryki protestują przeciwko reklamie

Do firmy Unilever Polska, będącej właścicielem marki Knorr, Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej skierowało list otwarty. Żąda ono wycofania w trybie natychmiastowym z emisji reklamy papryki.

Sałata w Rajszewie

Tegoroczna wyjątkowo ciepła wiosna sprzyja uprawie niektórych gatunków warzyw m.in. sałaty masłowej. Można się było o tym przekonać w miniony piątek 18 maja podczas spotkania w gospodarstwie Jadwigi i Jarosława Dąbrowskich z Rajszewa k. Warszawy. Organizatorami spotkania były firmy Enza Zaden oraz Grupa Mularski.

W gronie producentów o warzywach pod osłony

We Włoszakowicach koło Leszna działa wiele gospodarstw ogrodniczych specjalizujących się produkcji szklarniowej i tunelowej warzyw, dlatego zainteresowanie szkoleniami produktowymi jest w tej okolicy bardzo duże. Potwierdziło się to we frekwencji spotkania zorganizowanego 29 listopada przez firmę Hazera we współpracy z firmami Ogrofol, Koppert i ICBpharma.

Sadzonki truskawek odmiany 'Elsanta’

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Firma Rozsadnik od wielu lat zajmuje się produkcją rozsady szklarniowej oraz produkcją rozsady warzyw gruntowych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów do oferty wprowadzono produkcję sadzonek truskawek.

Spada powierzchnia ukraińskich szklarni

W ostatnich latach na Ukrainie powierzchnia upraw pod szkłem znacząco zmalała. Choć eksport szklarniowych warzyw w tym samym czasie wzrósł, import tych samych produktów wzrósł w wiele więcej.

Zbiory w pełni

W połowie maja odwiedziłam kilka gospodarstw szklarniowych w rejonie Kalisza. Poniżej relacja z jednego z nich – o pierwszych miesiącach produkcji i uprawianych odmianach opowiedział Mateusz Cieślak – producent pomidorów szklarniowych ze Skrajni Rychnowskiej.

Sałata pod osłonami

Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy uprawiają sałatę masłową pod osłonami na 4,5 tys. m2 w Rajszewie pod Warszawą. Sezon produkcyjny w ich gospodarstwie trwa jedenaście miesięcy w roku.

„Pomidor skrojony na miarę”

Pod takim tytułem firma Hazera Poland we współpracy z przedsiębiorstwami Arysta LifeScience, Yara Poland i LC Hortigroup zorganizowała 27 stycznia w Grudziądzu szkolenie dla producentów pomidorów pod osłonami z rejonu północnej Polski.