Skupieni na ogórkach

Sezon na krótkoowocowe ogórki wciąż jeszcze najczęściej kojarzy nam się z latem – gdy w pełni rozpoczynają się zbiory z upraw polowych, wówczas myślimy o ich kwaszeniu. Od pewnego czasu okres na „małosolne” został przyspieszony. Ze względu na dostępność surowca (zbiory ogórków partenokarpicznych z ogrzewanych tuneli foliowych) rozpoczynamy go już z początkiem kwietnia, a w niektórych gospodarstwach nawet w marcu.

Najwyższa pora na polskiego pomidora

Po zupełnie nowej ofercie pakowanych ziemniaków, szerokiej gamie polskich jabłek przyszedł czas na pomidory. W tym sezonie w Tesco znajdziemy nawet 14 odmian pochodzących tylko od polskich producentów.

Produkcja pomidorów we Francji. Gałązkowych przybywa

Według prognoz francuskiego ministerstwa rolnictwa produkcja pomidorów w tym kraju pozostanie w tym sezonie na niezmienionym poziomie 600 tys. ton. Powierzchnia uprawy wyniesie 1974 ha pod osłonami i 375 ha w uprawach polowych.
 
 

Lubimy uprawiać ogórki

- W tym roku psychicznie odpocząłem. Sezon jest dużo lżejszy od poprzedniego – ominęły nas znaczne spadki temperatury, mrozy, śniegi, wiatry. Poprawę odczuwamy też ekonomicznie – mówił Paweł Kalicki 1 marca podczas Dnia Ogórkowego zorganizowanego w jego gospodarstwie w Filipowicach przez firmy: De Ruiter (marka, której właścicielem jest koncern Monsanto), Hortus, Grodan i SzklarnieKalicki.pl.

W gronie producentów o warzywach pod osłony

We Włoszakowicach koło Leszna działa wiele gospodarstw ogrodniczych specjalizujących się produkcji szklarniowej i tunelowej warzyw, dlatego zainteresowanie szkoleniami produktowymi jest w tej okolicy bardzo duże. Potwierdziło się to we frekwencji spotkania zorganizowanego 29 listopada przez firmę Hazera we współpracy z firmami Ogrofol, Koppert i ICBpharma.

Ogórek i pomidor na grudniowych szkoleniach

W ramach przygotowań do nowego sezonu szklarniowego firma Monsanto zorganizowała cykl szkoleń produktowych, podczas których zaprezentowano m.in. odmiany pomidorów oraz ogórków sałatkowych i brodawkowych marki Seminis. 

Warzywnictwo na HORTI-TECH 2019

W ramach czwartej już edycji Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH, które odbyły się 13–14 lutego w Kielcach, miała miejsce konferencja warzywnicza pt. „Produkcja warzyw na świeży rynek i zaopatrzenie sieci handlowych”. Organizatorem wydarzenia były media Plantpressu (portal warzywa.pl i miesięcznik „Warzywa”), a partnerami spotkania firmy Amplus i Agro Smart Lab.

Po co się schładza pomidory przed nocą?

Od początku lat 90. ubiegłego wieku, wraz z intensywnym rozwojem upraw szklarniowych w wełnie mineralnej, rozwijały się systemy sterowania mikroklimatem pod osłonami. Obecnie dąży się do ścisłej kontroli jego parametrów, a także wzajemnych powiązań między nimi i oddziaływania warunków panujących w szklarni na uprawiane rośliny. Komputery klimatyczne są doskonalone i współpracują z coraz większą liczbą nowych urządzeń pomiarowych, na przykład z kamerami działającymi w podczerwieni. Zaprogramowanie temperatury w szklarniach często oparte jest na dwu podstawowych poziomach — dziennym i nocnym. Zmiany w tych ustawieniach są dokonywane zwykle z uwzględnieniem wielu czynników: wyglądu roślin (przewagi cech generatywnych czy wegetatywnych), temperatury panującej na zewnątrz, przebiegu prac pielęgnacyjnych — głównie usuwania liści czy pozostałości gron. W uprawie pomidorów dobre rezultaty może dawać także wprowadzanie popołudniowego obniżania temperatury, określanego także jako temperatura przednocna (ang. prenight).

Szklarniowy klaster w Gruzji

Pod Miastem Ckaltubo na zachodzie Gruzji powstanie w bieżącym roku klaster ogrodniczy zajmujący się ogrodnictwem szklarniowym. Jednak jego zadania są szersze niż sama tylko produkcja pod szkłem.

Jak zabezpieczyć rośliny przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi? Wybierz tunel ogrodowy!

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Uprawa roślin we własnym ogrodzie to niezwykle satysfakcjonujące i praktyczne zajęcie. Smak samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców jest nieporównywalny z tym, co znajduje się na sklepowych półkach, do tego ma się je niemal na wyciągnięcie ręki. Nie trzeba jechać na zakupy, aby przygotować pyszny obiad, wystarczy wyjść z domu i zajrzeć do ogrodu. Niestety zdarza się, że pogoda nie sprzyja prywatnym uprawom, jednak i na to jest sposób. Wystarczy postawić w ogródku tunel foliowy.