Agroturystyka po islandzku

Islandzka farma Fridheimar (południowa część wyspy, na wschód od stolicy kraju) od 70 lat zajmuje się produkcją ogrodniczą, zaś od 1995 roku także hodowlą koni. Co najciekawsze – w oryginalny sposób realizuje agroturystykę propagując ideę „z grządki na talerz” – odwiedzający farmę są goszczeni w restauracji umiejscowionej w szklarni. Gospodarze oferują także warzywne suweniry na pamiątkę wizyty w Fridheimar.

Papryka, ogórki, oberżyna – czyli propozycje do tuneli…

…zaprezentowano podczas spotkania zorganizowanego pod koniec listopada ub.r. w Pobiedniku Wielkim.

Przed XIV Dniami Ogrodnika

O tegorocznej edycji targów w Gołuchowie – nowościach, które będą zaprezentowane oraz programie wydarzenia – mówi Stanisław Zabarski – dyrektor XIV Dni Ogrodnika – Targów Międzynarodowych.

Precyzja i kontrola

W czasach kiedy uzyskiwanie satysfakcjonujących wyników ekonomicznych z uprawy warzyw szklarniowych staje się coraz trudniejsze, m.in. ze względu na rosnące koszty produkcji, które nie przekładają się na wzrost cen sprzedawanych warzyw, producenci skupiają się na wszelkich działaniach mogących przynieść wymierne efekty finansowe.

Dzień Otwarty Truskawki

27 lipca w Rabie Wyżnej gospodarstwo Stanisława Bogdala i przedsiębiorstwo Metazet zaprosiły na Dzień Otwarty Truskawki. Merytorycznym wsparciem posłużyły Poland Plants, Yara Poland, Ceres, Koppert, Najbar, Arysta.

Nowy program promocji pomidorów

Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy o łącznym budżecie ponad 107 mln euro. Polskie organizacje branżowe pozyskały ponad 10 mln euro na promocję w Polsce i Niemczech - pomidorów, na Ukrainie i w Chinach - makaronów oraz Wietnamie, Chinach i Zjednoczonych Emiratach Arabskich - mięsa drobiowego wysokiej jakości.

Zmiany w produkcji warzyw szklarniowych

Bardzo wyraźne zmiany, jakie nastąpiły w produkcji warzyw pod osłonami w ciągu ostatnich lat, wynikają w dużej mierze z naszej integracji z krajami Unii Europejskiej i ułatwionej wymiany handlowej z Zachodem. Są jednak rejony, w których wszelkie zmiany dokonują się znacznie wolniej — do takich z pewnością zaliczyć trzeba tereny wschodniej Polski.

Jakich fungicydów i insektycydów zabraknie w 2022 roku?

Nie mamy dobrych wieści dla wszystkich producentów, którzy na co dzień korzystają w Programu Ochrony Roślin Warzywnych, bo z roku na rok, usuwane są z niego kolejne substancje aktywne. W roku 2022 największe „straty” widoczne są przede wszystkim jeżeli chodzi o fungicydy – wszystko za sprawą wycofania dwóch bardzo ważnych substancji aktywnych – tiofanatu metylu oraz mankozebu.

Ponad połowa bułgarskich pomidorów pochodzi z importu

Bułgaria jest i pozostanie importerem netto warzyw – pomidorów, papryki słodkiej, ogórków. Według bułgarskich źródeł ponad 60% świeżych pomidorów sprzedawanych w tym kraju pochodzi z importu.

Sprostać wymaganiom

Producenci warzyw dobrze wiedzą, że wyprodukowanie dobrej jakości rozsady to nie lada wyzwanie. Ogrodnicy, którzy są skoncentrowani na produkcji warzywniczej, muszą mieć zapewnioną wysoką jakość rozsady. Samodzielne jej wyprodukowanie wiąże się z trudnościami oraz ryzykiem. W związku z rosnącym więc zainteresowaniem kupnem gotowej rozsady, powstaje wiele nowych przedsiębiorstw zajmujących się tą działalnością.