Stały spadek eksportu holenderskich pomidorów

Spadek eksportu holenderskich pomidorów trwa nieprzerwanie od dwudziestu lat. Jednak wzrost cen ratuje nieco sytuację.

300 tys. zł na odtworzenie potencjału produkcji rolnej

Od 7 maja rolnicy, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania „Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej”. Termin naboru mija z końcem sierpnia.

Uprawa warzyw w tunelach foliowych

Różnym aspektom produkcji warzyw w tunelach foliowych – tym związanym stricte z uprawą roślin – jak i szerszemu spojrzeniu na tę gałąź ogrodnictwa w kontekście ekonomicznym, tj. wydajności i opłacalności upraw, poświęcono jeden z bloków tematycznych konferencji odbywającej się w lutym w Warszawie w ramach Targów Sadownictwa i Warzywnictwa.

Moskwa liderem city farmingu

Jeszcze w tym roku w Moskwie ma powstać największa na świecie miejska farma ogrodnicza. Na początek będzie dostarczać dziennie około 25 ton świeżych warzyw i ziół.

„Niebotyczne” ceny warzyw w Europie, cukiniowy kryzys na Wyspach

Jak podaje serwis freshplaza, podaż warzyw szklarniowych na zachodzie Europy jest bardzo mała, ich ceny "niebotyczne", zaś półki sklepowe puste. Wszystko przez minimalną podaż w Holandii i Belgii oraz zimową pogodę na południu Europy, głównie w Hiszpanii i we Włoszech.

Rozsada pomidorów polowych wczoraj i dziś

Pomidory polowe dla przemysłu przetwórczego uprawiane są w Polsce od wielu lat. Ich rozsadę produkuje się w sposób tradycyjny — w tunelach foliowych, w glebie lub w podłożu organicznym. Nowszym sposobem jest przygotowanie rozsady w wielodoniczkach.

Ogórki szklarniowe na nowy sezon

Dni Ogrodnika – Targi Międzynarodowe (12–13 września, Gołuchów) to doskonała okazja zaprezentowania nowych odmian m.in. producentom ogórków szklarniowych.

Ukraina: spadek eksportu, wzrost importu pomidorów

Od początku 2018 r. Ukraina zmniejszyła swoją obecność na międzynarodowym rynku pomidorów szklarniowych do najniższego poziomu w całej historii niepodległości tego kraju. Tak komentują aktualną sytuację analitycy Ukraińskiego Stowarzyszenia Ogrodniczego (UPOA) na podstawie danych służby celnej.

Jaka jest sałata przyszłości?

40 lat temu w marketach na Zachodzie królowała sałata krucha Iceberg. 20 lat temu nie było jeszcze w ofercie gotowych mieszanek sałat, które teraz są standardem w supermarketach. Obecnie do trendów w ofercie można zaliczyć tzw. żywe sałaty – rośliny z korzeniami, które wciąż rosną i konsument może z nich sukcesywnie zbierać liście. Jaka będzie zatem sałata przyszłości? Czy zmieni się sposób jej uprawy?
 

Kapustne od wiosny do jesieni

Mimo systematycznego zmniejszania się udziału kapustnych w strukturze zbiorów warzyw w naszym kraju, nadal zajmują one czołowe miejsce w publikowanych przez GUS statystykach. Odwiedziłam dwa gospodarstwa w Polsce centralnej, dla których warzywa kapustne stanowią podstawę produkcji.