Na podkładce ‘Colt’

Podkładka ‘Colt’, wprowadzona na nasz rynek szkółkarski w latach 80. ub. wieku, w Wielkiej Brytanii została okrzyknięta przez hodowców podkładką karłową, a taką nie jest. Czereśnie rosną na niej silnie. W zależności od odmiany i rodzaju gleby, skarla ona drzewa nie więcej niż o 10–15%.

Osmantus różnolistny

Osmantus należy do rodziny oliwkowatych (Oleaceae). W obrębie rodzaju Osmanthus znanych jest około 14 gatunków występujących w Stanach Zjednoczonych, Azji i na wyspach Oceanu Spokojnego. Są to zawsze zielone krzewy przypominające wyglądem ostrokrzew, ale rosnące wyłącznie na glebach o odczynie kwaśnym. Ich drobne kwiaty, zwykle białe lub kremowe, przyjemnie pachną.

Podkładki dla gruszy

Produkcja gruszek w naszym kraju jest dosyć mała (ich udział w ogólnej krajowej produkcji owoców wynosi około 2%), co sugerowałoby potrzebę zakładania nowych intensywnych sadów gruszowych. Grusze, w porównaniu do jabłoni, mają jednak większe wymagania glebowe i klimatyczne. Ich uprawa na klonach pigwy, zwłaszcza na glebach lżejszych i bez nawadniania, może być dość ryzykowna.

Holenderski sposób na sadzonki truskawek

Warunki klimatyczne naszego kraju sprzyjają produkcji sadzonek truskawek, o czym świadczy zainteresowanie zagranicznych firm, chętnie zlecających uzyskanie materiału nasadzeniowego tego gatunku polskim szkółkom. Przed kilkunastu laty swój oddział w województwie lubuskim otworzyła holenderska firma Goossens Flevoplant oferująca sadzonki truskawek, w którym odbywa się część produkcji.

Mechaniczne usuwanie chwastów w szkółkach gruntowych

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie alternatywnymi metodami zwalczania agrofagów w szkółkach. Chwasty utrudniają wzrost roślin, a straty w plonach są tym większe, im dłużej te niepożądane organizmy im towarzyszą. W trosce o środowisko często odchodzi się od stosowania herbicydów. Prostą i efektywną metodą jest mechaniczne usuwanie chwastów.

Szkółka to nie tylko biznes

Piotr Konieczko z Gogolina nie ma „wychuchanego” gospodarstwa, w którym rośliny jak z katalogu są ustawione w równych rzędach. Jest za to właścicielem szkółki, w której można znaleźć prawdziwe osobliwości poszukiwane przez koneserów, a sam ze zdobytych zrazów rzadko spotykanych odmian potrafi się niezmiernie cieszyć.

Wąska specjalizacja – derenie

Specjalizacja w branży szkółkarskiej, choć wiąże się ze znaczną redukcją kosztów produkcji, jej uproszczeniem (lepsza mechanizacja, automatyzacja) oraz możliwością zatrudniania mniejszej liczby pracowników, nie jest popularna. Do podjęcia takiej decyzji może zniechęcić m.in. ryzyko załamania koniunktury na dany produkt. Mimo to niektórzy szkółkarze nie boją się wyzwań i potrafią umiejętnie wykorzystać nisze na rynku. Do takich osób należy Wil van Ooi z Reeuwijk w Holandii, w którego gospodarstwie produkowane są niemal wyłącznie derenie.

Szkółka na szóstkę

Krzysztof Bielicki specjalizuje się w uprawie roślin wrzosowatych od prawie 30 lat. Początkowo zdobywanie nowych odmian tych roślin i ich rozmnażanie było przede wszystkim pasją, dość szybko jednak przerodziło się w profesjonalną działalność szkółkarską. Obecnie w szkółce „Bielicki” w Nowych Olszynach nieopodal Płońska rocznie produkuje się 700 000 roślin.

Perła na blokowisku

Zdarza się czasem, że założone wiele lat temu gospodarstwa ogrodnicze w wyniku zmian administracyjnych znajdują się po jakimś czasie w granicach miast. Niewiele jest jednak takich, które powstały nieopodal centrum i funkcjonują do dziś.

Strefy mrozoodporności

W większości publikacji na temat bylin, krzewów i drzew ozdobnych podana jest strefa klimatyczna. Określa ona w przybliżeniu stopień odporności danego taksonu na mróz. Na tę cechę wpływ ma wiele czynników, np. wilgotność, wiatr, pokrywa śnieżna, długość okresów mrozu, rodzaj gleby, nawożenie czy wiek roślin. Dotychczas szkółkarze korzystali z dość starych opracowań map stref mrozoodporności. Proponuję nową wersję mapy dla obszaru Polski, przygotowaną na podstawie danych z lat 1976–2011.

Dołącz do nas na Facebooku

23,491FaniLubię

Ostatnie artykuły

Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe

Wraz z nadejściem wiosny w sprzedaży pojawiły się pierwsze nowalijki. Na Rynku Hurtowym Bronisze można już kupić rzodkiewki w cenie 2,2 do 2, 5 zł/pęczek. Coraz droższe są krajowe warzywa gruntowe.

Mołdawia w Berlinie

Na ostatnich targach Fruit Logistica w Berlinie Polska jako jednego z sąsiadów miała Mołdawię. Kraj ten był reprezentowany przez 10 firm zrzeszonych w Stowarzyszenie Fruct Moldova.

Pierwszy dzień wiosny

Dopiero co skończyliśmy zrywać jabłka, a tu już trzeba się szykować do nowego sezonu.