Szklarnie tunele osłony

Szklarnie tunele osłony to strefa dedykowana ogrodnictwu szklarniowemu. Uprawa pod osłonami – najnowsze wieści z branży, nowinki techniczne, uprawa oraz ochrona.

Czy tylko kokos?

W ostatnich latach podłoża, w których włókno kokosowe występuje samodzielnie bądź w mieszance z torfem i perlitem, cieszą się coraz większą popularnością. Kokos zastępuje w ogrodnictwie torf, którego zasoby są coraz mniejsze.

Nawożenie pomidorów w uprawach bezglebowych

Tradycyjne nawożenie pomidorów opierało się na podawaniu nawozów przedwegetacyjnie, okresowo pogłównie oraz dolistnie. Nowoczesne metody uprawy skłoniły naukowców do poszukiwania innych sposobów nawożenia, lepiej dostosowanych do potrzeb roślin. Najlepszym rozwiązaniem okazała się fertygacja, czyli połączenie nawożenia z nawadnianiem. Fertygacja pozwala na podawanie w niskim stężeniu kwasów i nawozów mineralnych przez cały okres uprawy, dzięki czemu przeciwdziała się okresowemu nadmiernemu koncentrowaniu się soli w podłożu, a także umożliwia się precyzyjne dostosowanie nawożenia do bieżących potrzeb pokarmowych roślin. Fertygacja znajduje obecnie zastosowanie zarówno w uprawach tradycyjnych, jak i bezglebowych (m.in. w wełnie mineralnej, włóknie kokosowym, włóknie drzewnym).

M jak malinowe

Odmiany malinowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów zarówno w kraju, jak i za granicą. Zwolennicy tego segmentu odmian doceniają ten wyjątkowy, delikatny smak pomidora, który nęci również wspaniałym aromatem. Firmy nasienne, chcąc sprostać oczekiwaniom klientów, wprowadzają nowe odmiany pomidorów. W artykule przedstawiłam nowe kreacje pomidorów malinowych zaprezentowane podczas 16. edycji Dni Ogrodnika w Gołuchowie.

Podkładka dla papryki

Podczas VI Małopolskiego Święta Warzyw (we wrześniu w Pobiedniku Wielkim) na stoisku firmy Toma Seeds prezentowano nowe rozwiązanie dla gospodarstw specjalizujących się w uprawie papryki – podkładkę Brutus F1 (hodowli Gautier Semences).

Zbiory w pełni

W połowie maja odwiedziłam kilka gospodarstw szklarniowych w rejonie Kalisza. Poniżej relacja z jednego z nich – o pierwszych miesiącach produkcji i uprawianych odmianach opowiedział Mateusz Cieślak – producent pomidorów szklarniowych ze Skrajni Rychnowskiej.

Precyzja i kontrola

W czasach kiedy uzyskiwanie satysfakcjonujących wyników ekonomicznych z uprawy warzyw szklarniowych staje się coraz trudniejsze, m.in. ze względu na rosnące koszty produkcji, które nie przekładają się na wzrost cen sprzedawanych warzyw, producenci skupiają się na wszelkich działaniach mogących przynieść wymierne efekty finansowe.

Śliwkokształtne, cherry, koktajlowe… czyli pomidory drobnoowocowe

W centrum doświadczalnym Tomato Trial Center, należącym do firmy Rijk Zwaan, a zlokalizowanym w Kwintsheul w Holandii, oprócz mieszańców o owocach standardowej wielkości, testowane są odmiany pomidorów drobnoowocowych – koktajlowych, cherry, śliwkokształtnych czy w typie mini San Marzano.

Znaczenie jakości światła w produkcji rozsady pomidorów

Bardzo ważnym zagadnieniem w produkcji ogrodniczej jest sprawna i efektywna kontrola wzrostu oraz pokroju roślin. Najszybciej pożądany efekt można uzyskać używając chemicznych retardantów wzrostu, jednak ich wykorzystanie w produkcji rozsady warzyw może wpłynąć w czasie dalszej uprawy na opóźnienie i zmniejszenie plonowania, a także powodować zaleganie szkodliwych pozostałości w plonie. Z tych względów wzrasta zainteresowanie metodami bardziej bezpiecznymi dla plonu i środowiska, między innymi coraz częściej wykorzystuje się pod osłonami zmiany jakości światła.

Ważne w produkcji pomidorów jesienią

Firma Grodan 30 sierpnia w Otwocku Wielkim k. Karczewa zorganizowała szkolenie dla producentów pomidorów szklarniowych. Spotkanie prowadzili doradcy z tego przedsiębiorstwa.

Pomidor i papryka po francusku

Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.