Szklarnie tunele osłony

Szklarnie tunele osłony to strefa dedykowana ogrodnictwu szklarniowemu. Uprawa pod osłonami – najnowsze wieści z branży, nowinki techniczne, uprawa oraz ochrona.

Wielkoowocowa nowość

Firma Monsanto (marka De Ruiter) we współpracy z przedsiębiorstwami: Sativex, Lidia Horti-Logistic i Desio Huwa-San zorganizowała 14 czerwca w gospodarstwie Jolanty i Bogdana Mazurków w Skarszewie pod Kaliszem spotkanie dedykowane producentom pomidorów szklarniowych.

Ogórek w roli głównej

W Polsce stosunkowo mało gospodarstw wyspecjalizowało się w uprawie ogórków pod osłonami. Taką formą działalności od lat zajmują się Alicja i Kazimierz Malikowie z Filipowic koło Nowego Sącza.

Szkolenie w Opatówku

Firmy Toma Seeds, Hydrokomplet i Centrum Rolno-Ogrodnicze „Chojnacki” zorganizowały 20 listopada ub.r. w Opatówku k. Kalisza szkolenie, do udziału w którym zaproszono producentów ogórków szklarniowych.

Sałata pod osłonami

Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy uprawiają sałatę masłową pod osłonami na 4,5 tys. m2 w Rajszewie pod Warszawą. Sezon produkcyjny w ich gospodarstwie trwa jedenaście miesięcy w roku.

Pomidorowy Dzień w Winiarkach

Gospodarstwo warzywne, w którym odbył się 13 lipca Pomidorowy Dzień znajduje się w Winiarkach k. Sandomierza. Jest ono  prowadzone przez Renatę i Sylwestra Krawczyńskich, którzy od kilkunastu lat specjalizują się w uprawie warzyw pod osłonami.

Papryka, ogórki, oberżyna – czyli propozycje do tuneli…

…zaprezentowano podczas spotkania zorganizowanego pod koniec listopada ub.r. w Pobiedniku Wielkim.

Chloropiryfos – wycofany z użycia!

Wiele sygnałów docierało do praktyki, że tytułowa substancja czynna może zostać wkrótce wycofana z użycia w ochronie roślin. Niestety, wciąż trudno potwierdzenia tych doniesień szukać na stronach resortu (stan z 24 stycznia br.), a jest to dość ważne dla producentów roślin, szczególnie pod kątem zwalczania szkodników glebowych, ale nie tylko.

O papryce w Bąkowie

Na plon papryki składa się wiele czynników. Pomieszczenie uprawowe, odmiana, jakość użytej rozsady, ochrona roślin oraz nawożenie w znacznej mierze wpływają na wielkość zbiorów tego warzywa – o czym przekonywano podczas spotkania zorganizowanego w Bąkowie (woj. mazowieckie).

W nowoczesnym obiekcie rozsadowym

W polskiej produkcji ogrodniczej widać coraz większe zainteresowanie rozsadą wyprodukowaną w specjalistycznych firmach. Wynika to najprawdopodobniej z osiąganych licznych korzyści, m.in. odpowiedniej jakości rozsady, którą w nowoczesnych obiektach można o każdej porze roku uzyskać dzięki możliwości sterowania klimatem i precyzyjnej agrotechnice. Wraz ze wzrostem zainteresowania rozsadą warzyw obserwujemy także powiększające się specjalistyczne zaplecze do jej produkcji w naszym kraju.

Lubimy uprawiać ogórki

- W tym roku psychicznie odpocząłem. Sezon jest dużo lżejszy od poprzedniego – ominęły nas znaczne spadki temperatury, mrozy, śniegi, wiatry. Poprawę odczuwamy też ekonomicznie – mówił Paweł Kalicki 1 marca podczas Dnia Ogórkowego zorganizowanego w jego gospodarstwie w Filipowicach przez firmy: De Ruiter (marka, której właścicielem jest koncern Monsanto), Hortus, Grodan i SzklarnieKalicki.pl.